Ръст в туризма между 5 и 10% въпреки кризата

Ръст в туризма между 5 и 10% въпреки кризата
Благой Рагин даде идеята да се въведат многогодишни визи за туристи от Русия, Украйна и Турция. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Туризмът в България всяка година дава ръст между 5 и 10 процента въпреки кризите и проблемите, заяви председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Благой Рагин.

„Това помага на икономиката ни и може да се конкурираме с фискално стабилни страни като Норвегия, Дания, Швеция“, каза Рагин в сряда по Дарик радио.

Той обясни идеята да се въведат многогодишни визи за туристи от Русия, Украйна и Турция.

„Преди две години ми се наложи да отида до САЩ на конгрес и си подадох молба за 20-дневна виза в американското посолство в София. Бях приятно изненадан, когато отидох да си получа паспорта, американската служителка на български с акцент усмихнато каза: „Господин Рагин, ние ви даваме 10-годишна виза. Видяхме кой сте, много ви благодаря“. И аз се замислих защо ми дават 10-годишна виза. За да мога да ходя по-често и да оставям пари в тяхната икономика. Защо и ние не мултиплицираме този модел с тези страни, от които сме зависещи икономически“, посочи Рагин.

По изчисления на оглавяваната от него организация руският турист оставя в България най-малко 1000 евро за 14 дни.

Сметката показва, че ако очакваме един милион туристи, това означава милиард свежи пари да влязат в нашата икономика като антикризисна мярка, добави той.

„Това ще е добре за България, за Брюксел, за всички“, каза още председателят на БХРА.

Той допълни, че България е обявена в Турция за зимна туристическа дестинация на Балканите.

„Те казват: „Господин Рагин, ние сме на 500 км, особено Истанбул, и можем за пет часа да бъдем на Чепеларе, на Пампорово и в Боровец да караме ски. Защо не искате нашите пари?“, разказа Рагин.

Той е категоричен, че от асоциацията искат България да привлича платежоспособни туристи, и попита защо такива хора трябва, ако решат да дойдат в страната и през зимата, и през лятото, да ходят два пъти за виза, да си губят времето, като това може да ги накара да изберат друга дестинация.

Заместник-министърът в ресор туризъм Иво Маринов изрази принципно съгласие с идеята за многогодишни визи за туристите от Русия, Украйна и Турция.

Той обаче посочи, че трябва да се има предвид и европейското законодателство, и визовото споразумение на ЕС с Русия.

Тази година са направени доста промени, които отговарят на споразумението между ЕС и Русия, изтъкна Маринов.

Той припомни, че с решение на Министерския съвет от февруари притежателите на валидни шенгенски визи, не само руснаци, но и всички останали страни, могат да влизат в България, без да е необходимо издаване на българска виза, защото тези шенгенски визи се признават за български национални.

Също така за гражданите на Русия, Украйна и Молдова, които през 2011 година са били в България, когато предоставят апликационна форма за виза и удостоверят, че са посетили страната през 2011 година, получават едногодишна многократна виза, каза още зам.-министърът на туризма.

#туризъм #България #Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация #БХРА #Благой Рагин #Норвегия #Дания #Швеция #Турция #Русия #Украйна #Молдова #САЩ #София #Истанбул #Чепеларе #Брюксел #Пампорово #Боровец #Иво Маринов #заместник-министър на туризма

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"