Проверката приключи: Наказват полицаите, превишили правомощията си зад колоните на МС

Проверката приключи: Наказват полицаите, превишили правомощията си зад колоните на МС
A A+ A++ A

Приключила е проверката за инцидента със студента Евгени Марчев – момчето, което пострада под колоните на Министерски съвет по време на протеста на 10 юли и заради, което МВР започна разследване дали полицията е употребила сила. Това заяви пред bTV новият министър на вътрешните работи Христо Терзийски. Той съобщи, че потърпевшият Марчев не се е явил в СДВР, за да даде показания. Полицията се е самосезирала от сигнали в медиите.

„Проверката е установила, че по това време и на това място наистина има превишения на полицейски правомощия. В хода на проверката са направени няколко опита да бъдат призовани лицата. Имаме извършени дисциплинарни нарушения на служителите на СДВР”, съобщи Терзийски по повод проверката за употребяване на полицейска сила спрямо протестиращи граждани, в случая, инцидентът с Евгени.

Вътрешният министър съобщи, че ще бъдат наложени наказания на полицейските служители, тъй като един от тях е на висока длъжност в СДВР, наказанието ще бъде по-тежко.

Материалите по случая са докладвани в Софийска районна прокуратура.

Той коментира и случаят "Росенец". “За нас беше важно да не се допусне двете страни в парк “Росенец” да имат контакт, който да доведе до нарушаване на обществения ред или да пострада човек. Условията да се провеждат подобни мероприятия на това място са неприятни”, коментира вътрешният министър.

По думите му органите на реда са имали информация още от предната вечер, че е имало придвижване на хора от ДПС с автомобили и автобуси. Той коментира, че не намира сериозни грешки от страна на служителите на МВР при действията край Бургас.

“Изказват се мнения в медиите, че протестът е бил невероятно мирен, но това не беше така. От самото начало имаше моменти, в които имаше насъбрана енергия”, продължи той.

#Евгени Марчев #полиция #проверка #МС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »