Биволъ: Михаел Христов е бил уволнен от Летище "София" заради коментар "Оставка" под видео на Борисов

Биволъ: Михаел Христов е бил уволнен от Летище "София" заради коментар "Оставка" под видео на Борисов
A A+ A++ A

Михаел Христов е бил уволнен от Летище "София"  

Държавното Летище „София” е уволнило нелоялен към правителството служител за коментар “Оставка” под пост на премиера Борисов. Това стана ясно от сигнал на Михаел Христов до „Биволъ”. До неотдавна той е бил ръководител на отдел „Продажба на самолетни билети” и е уволнен по чл. 328 ал. 2 от Трудовия кодекс за съкращаване на щат. Според него обаче причината е, че е написал в коментар “Оставка” под лайв стрийм на Борисов в социалната мрежа Facebook. Христов многократно е сигнализирал и за нелоялна конкуренция на летището от фирма свързана с руски интереси. Това пишат от Биволъ.

В събота, на 11 юли, Михаел пише „Оставка!” под видеообръщението на министър-председателя Бойко Борисов на официалната му страница в социалната мрежа Facebook.

На 13 юли, понеделник, му се обажда не прекият му ръководител на директор Дирекция „Човешки ресурси” Анета Лукова и го кани да се яви в кабинета ѝ.

Там тя се извинява, че „е изключително притеснително” за нея, че трябва да го освободи по съответния член. Обяснено му е, че тъй като изпълнителният директор Владимир Рапонджиев отново подновява договора си за топмениджър, има право да смени част от ръководния екип на летището.

Пряк шеф на Христов е директорът „Наземно обслужване” Даниела Андреева, но тя не е била уведомена. Михаил Христов няма нито едно регистрирано писмено или устно дисциплинарно наказание, забележка, провинение или дори закъснение за последните пет години работа в държавното дружество.

Преди това Михаел Христов е работил в Летище „София” като експерт „Реклама” и експерт „Договори за наземно обслужване”. Заемал е тези позиции, тъй като има опит за работа в бранша от световноизвестната авиокомпания Emirates и във веригата хотели Hilton.

След това познати от системата на МТИТС намекват на Михаел, че ако е споделял постингите за оставка на правителството или други. критични материали в социалните мрежи, то най-вероятно някой от транспортното ведомство го е видял. Сред колегите, които работят в летището или в МТИТС поне 20 души са „приятели” с Михаел във Фейсбук, но той си няма представа кой от тях е можел да „докладва” на началството му за тази му „протестна” активност на стената.

Христов твърди, че не е нарушил нито веднъж членовете по длъжностната характеристика към трудовия си договор, по която няма право да злепоставя работодателя си – летището и МТИТС. Единствената му активност е споделяне на постинги на медии като „Господари на уеба”, „Биволъ” и др., в които се съдържа критична към кабинета „Борисов” информация. Ходил е на протестите „Системата ги убива!”, защото със съпругата си имат бебе, навършило годинка миналата седмица.

Доскорошният началник отдел е категоричен, че политическите му възгледи не са служебно нарушение. „Аз от позициите си няма да се откажа!”, каза Христов пред „Биволъ”. Въпреки че би могъл, той не пожела да изтрие своите постинги и коментара „Оставка” под клипчетото на премиера.

Биволъ се свърза по телефона с пиара на Летище София, но той отказа да коментира казуса по телефона и поиска писмени въпроси.

Михаел Христов разказва, че за годините си в летище София (2009 – 2010 и 2015 – 2020) поне три пъти е уведомявал ръководството си за потенциално източване през съмнителна фирма.

Става дума за компанията „Аеротур ММ” ООД според него няма дори брендиране на своето гише на „Летище София”. За да продава билети тя има само една табелка „Аеротур”, която слага когато пожелае.

Според Михаел „Аеротур” търгува с билети за международни полети. Със същите продажби се занимава и неговият (бивш) отдел в Летище „София”. На няколко пъти той е докладвал, че по този начин компанията „извършва нелоялна търговкса конкуренция” на държавния аеропорт, но от това не е последвала никаква реакция.

Проверка на сайта „Биволъ” в Търговския регистър показа, че централният офис на „Аеротур ММ” ООД и „Аеротур Груп” ЕООД е в сградата на Руския културно-информационен център (РКИЦ) на ул. „Шипка”, 34. РКИЦ не е подчинен на Министерството на културата на Руската федерация (РФ), а е част от държавната корпорация „Россострудничество” към МВнР на Сергей Лавров и се управлява от културното аташе към Посолството на РФ в София.

Наскоро двама служители на „Россотруднчество” към културния център на РФ в Прага бяха експулсирани от властите на Чешката Република заради несъвместимат с дипломатическата дейност. Те бяха заподозрени, че работят за руските спецслужби и са помогнали в превоза на отровни вещества тип „Новичок” с цел елиминиране на кмета на Прага и кмета на района, където бе премахнат паметник на „освободителя” на чехословашката столица през 1945 г. маршал Конев.

„Аеротур ММ” е получила държавни поръчки за над 16 млн. лв. от МТИТС, Министерството на финансите и Сдружение Българска федерация по волейбол в периода 2017 – 2020 г. Годините съвпадат с „повишаването” на бившия шеф „Сигурност” на летището и ексофицер на НСО Владимир Рапонджиев до изпълнителен директор.

#летище София #оставка #Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"