Демонтираха паметника на Цар Освободител в София

Демонтираха паметника на Цар Освободител в София
Паметникът на Цар Освободител в центъра на София беше демонтиран и отнесен за реставрация. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Демонтиран бе паметникът на Цар Освободител в центъра на София, срещу сградата на Народното събрание.

Фигурата на коня с императора беше демонтирана и отнесена за реставрация; след приключването й паметникът отново ще бъде върнат.

Случайни минувачи се пошегуваха, че очакват паметникът да бъде върнат с главата на премиера Бойко Борисов върху него, вместо с тази на император Александър II, предаде БГНЕС.

Очаква се реставрацията на паметника да приключи до края на годината и София да посрещне 3 март 2013 г., когато България чества 135-годишнината от Освобождението си от турско робство, с паметник на Цар Освободител, както е изглеждал преди 105 години.

По предварителни изчисления на българската строителна камара реставрацията на монумента струва 1 100 000 лева.

Парите се дават от руска неправителствена организация, чиято цел е да се запази историческото наследство.

Те са се ангажирали, че ще осигурят финансиране за всички допълнителни дейности, които се откриват, по реставрацията.

Ще бъдат подменени краката на коня, тъй като са напукани. Самата фигура е опасна за хората, които стоят отдолу, а столичани много често си уреждат срещи „на опашката на коня“.

Паметникът на Царя Освободител, наричан още Паметник на Освободителите, е един от най-внушителните паметници в София, дело на италианския скулптор Арналдо Дзоки.

Издигнат е в чест на Освобождението на България (1878 г.), в израз на признателността на българския народ към руския народ в лицето на руския император Александър II и като символ на българската свобода.

Намира се на столичния булевард „Цар Освободител“ на площад „Народно събрание“ с лице към сградата на българския парламент. Официалното му откриване е през 1907 г.

Паметникът е едно от големите постижения на прочутия флорентински скулптор Арналдо Дзоки.

Италианецът печели конкурса за проект, обявен в края на 19. век по инициатива на Върховния поборническо-опълченски комитет, в конкуренция с близо 90 скулптори от 15 страни.

Инженерно-техническото изпълнение на паметника е поверено на инж. Христо Станишев.

Монументът представлява 4.5-метрова конна фигура на Александър II, изработена от бронз, положена върху постамент от черен полиран гранит.

Общата височина е 12 метра. В релефа са портретувани лицата на над 30 военачалници, държавници и общественици, между които генерал Михаил Скобелев, генерал Йосиф Гурко, граф Николай Игнатиев, княз Николай Николаевич-старши.

Други три по-малки бронзови релефа изобразяват ключови събития, като битката при Стара Загора, подписването на Санстефанския мирен договор и свикването на Учредителното събрание.

Фронталната част на паметника е увенчана с бронзов лавров венец, дар от румънския крал Карол I в памет на загиналите румънски воини и с надписа „Царю Освободителю // Признателна България“.

Първият ремонт на паметника е правен през 1937 година, когато се виждат пукнатини на краката на коня, предизвикани от некачествена сплав.

Ремонт е правен и през 1944 година заради бомба, паднала върху хотел, намиращ се в близост.

#Цар Освободител #София #Народното събрание #България #Русия #Румъния #Освобождението #премиер #Бойко Борисов #генерал Йосиф Гурко #Стара Загора #Санстефанския мирен договор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"