199454 статии       |       400 интервюта       |       1526 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.62188| EUR 1.95583| GBP 2.253|
In English На русском

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   ПротестиКоронавирусБрекзитПо ваш сигналПарламентарни Избори 2021

Размер на шрифта:   

Световен икономически форум: Институции и липсата на иновации спъват България

5 септември 2012, сряда / 14:24; Коментари: 0
Send to Kindle
Световен икономически форум: Институции и липсата на иновации спъват България
На 5 септември 2012 г. екипът на Световния икономически форум представи поредния доклад за конкурентоспособност на икономиките на 144 страни.

От: Световен икономически форум; Превод: Център за икономическо развитие

България прави сериозен скок по отношение на конкурентоспособността – страната се придвижва от 74-то до 62-ро място в годишната класация за конкурентоспособност на Световния икономически форум.

На 5 септември 2012 г. екипът на Световния икономически форум представи поредния доклад за конкурентоспособност на икономиките на 144 страни (The Global Competitiveness Report 2012-2013).

България подобрява значително позициите си за конкурентоспособност. Подобен скок страната не е правила през целия период на участие в това престижно издание.

България вече не е на последно място по конкурентоспособност сред страните от ЕС - през тази година тя изпреварва Словакия, която е на 71-во място и е много преди Румъния, която е 78-ма.

Гърция обяснимо е едва 96-а. България е само на две позиции след Унгария. Най-доброто предишно класиране на България е било през 2010 г., когато тя заема 71-во място сред 139 държави.

Прави впечатление, че България подобрява позициите си по отношение на почти всички фактори за конкурентоспособност, които са 12 на брой.

Безспорно най-голям принос за доброто класиране има представянето по отношение на макроикономическата стабилност – 31-во място сред 144 страни.

В тази сфера страната прави сериозен скок – от 46-о до 31-во място. Това е свързано с добрите показатели за управлението на държавния дълг; ниския бюджетен дефицит (-2,1%); нивото на националните спестявания (25% от БВП), сравнително ниската инфлация (3,4%).

По отношение на ефективността на труда България се придвижва със седем позиции напред – от 56-о на 49-о място.

Положително се оценява гъвкавостта на пазара на труда, облекчените практики по наемане и освобождаване на работници, сравнително високата степен на участие на жените в работната сила.

Сред недостатъците са ниска производителност на труда, подценяване на професионалния мениджмънт, липса на сътрудничество между работодатели и служители.

Технологичната готовност е третият фактор (след макроикономическата стабилност и ефективността на пазара на труда), по който България е най-добре позиционирана – 52-ро място сред 144 страни.

Има слабо отстъпление в сравнение с предходната година, когато страната е била на 50-о място. Тук са включени няколко количествени индикатора, които имат много добри стойности.

Това са: Интернет потребители (51 на 100 души от населението и 54-то място); брой абонати на широколентов Интернет (15,5 на 100 души от населението и 39-о място); скорост на Интернет.

Негативни са резултатите за активността на бизнеса при закупуването на съвременни технологии, слабата роля на чуждите инвестиции за навлизане на модерни технологии в българската икономика.

България се придвижва със седем позиции напред от 70-а до 63-та в образованието и квалификацията.

Страната има добри показатели за процента на хората с висше образование, сравнително добри са резултатите за обучението по математика, достъпа до Интернет в училищата и др.

Ниски остават оценките за цялостното качество на образователната система; управлението на училищата; обучението и квалификацията на персонала в предприятията.

Негативно се оценява качеството на професионалното образование и възможностите за обучение през целия живот.

Добри са резултатите по отношение на инфраструктурата – България се придвижва с 11 позиции напред от 87-о място през миналата година до 76-о сега. Инфраструктурата е реален правителствен приоритет, което постепенно оказва положително влияние върху общото класиране на страната.

При ефективността на стоковите пазари също е налице подобряване на позициите от 86-а до 83-та – благодарение на по-малко на брой процедури за стартиране на бизнес (4) и ниските мита.

Продължава да се оценява негативно нелоялната конкуренция на местния пазар и ефективността на антимонополната политика.

Факторите, които дърпат страната назад в класирането, продължават да бъдат институциите, иновациите и развитието на бизнеса.

Институциите остават една от най-честно критикуваните области от страна на предприемачите.

При институциите България е назад в класирането – едва на 108-а позиция, като през миналата година е била на 110-о място. Негативните оценки са свързани с неефективната съдебна система (едва 122-ра позиция), организираната престъпност, наличието на множество бизнес регулации (109-о място), разпространението на корупционни практики.

За пореден път тези факти са сериозен сигнал за българските институции. Ускореното въвеждане на електронното правителство, по-прозрачната политика, по-доброто партньорство с неправителствения сектор и бизнеса, безпристрастната и бърза съдебна система, по-ниската административна тежест са едни от най-ефективните решения за подобряване на позициите в тази сфера.

При фактора „Иновации“ има незначително придвижване напред от 93-то на 92-ро място. През последните години в областта на иновациите България изостава значително.

Иновативното развитие на българската икономика е приоритет, но само на книга. Страната е на последните места в ЕС по повечето показатели за иновативност. Има известно подобрение в оценките за разходите на бизнеса за изследвания и иновации и за качеството на научно-изследователския персонал.

Авторите на изследването подчертават като най-сериозен проблем в тази сфера липсата на сътрудничество между бизнеса и университетите в иновационния процес.

Състоянието на българския бизнес продължава да се оценява негативно – по този фактор България отстъпва с още едно място – от 96-о на 97-о.

Българските компании срещат сериозни затруднения в управлението на своя бизнес – те са свързани с недостатъчното използване на активни маркетингови стратегии, липса на обучение на персонала, неумение да се делегират права на подчинените, ниска степен на участие в клъстери.

Като цяло конкурентоспособността на българския бизнес продължава да се свързва с евтината работна ръка. Естеството на българските конкурентни предимства е преди всичко ценово.

Българският бизнес категорично посочва корупцията като основен проблем в работата си. През миналата година това отново е била водещата трудност за предприемачите, което означава, че корупцията трайно остава нерешен проблем в страната. На второ място е поставена неефективната държавна администрация и на трето място - недостатъчната инфраструктура. Следват липсата на квалифицирана работна ръка, достъпът до финансиране.

Най-конкурентоспособна в световен мащаб остава икономиката на Швейцария, следвана от Сингапур.

В първата десетка са пет държави членки на ЕС. Сред тях най-добре се представя Финландия, която е трета в общото класиране. Следват я Холандия и Великобритания, които подобряват позициите си в сравнение с миналата година.

Германия запазва 6-ото място. Сред новоприсъединилите се през 2004 г. страни най-добре са позиционирани Естония - 34-та, и Чехия – 39-а. САЩ отстъпват с две места назад от 5-о до 7-о място.

ђеклама:
Разпечатай | Изпрати
» Напиши статия и ти
Още по темата:
Тагове:
Реклама:
Реклама: