Николай Младенов: България да определи политиката към съседите си

Николай Младенов: България да определи политиката към съседите си
България трябваше да определи политиката си към съседите след разпадането на Югославия или след приемането си в ЕС, пише Николай Младенов в коментар, озаглавен „България и Балканите“, публикуван в личния му блог. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Народното събрание трябва да определи основните принципи на политиката на България спрямо съседните й държави, призовава министърът на външните работи Николай Младенов.

„Смятам, че е важно в България да се проведе дебат и Народното събрание, с максимална степен на съгласие, да определи основните принципи на нашата политика към съседните страни. Те трябва да са резултат от задълбочен дебат и да са базирани на нашите ценности и интереси, за да бъдат трайни. Това вероятно трябваше да стане още след разпадането на Югославия или веднага след като България стана член на ЕС“, пише Николай Младенов в коментар, озаглавен „България и Балканите“, публикуван в личния му блог.

Според външния министър подобен дебат ще има смисъл за самите граждани на България, за политиката към съседите и за бъдещето.

В текста се казва още, че редица фактори „обуславят нуждата от изработване на трайни принципи на българската политика към региона, които да имат максимална подкрепа в българското общество и се базират на ценностите, които споделяме“.

„Същевременно не трябва да забравяме, че ние живеем в район, където бързо се губи самообладание и лесно се изпада в крайности. Трудно гледаме 20 години напред“, констатира Николай Младенов.

Като посочва, че „пет години след като членството на България в Европейския съюз е факт и осем години след приемането на държавата в НАТО страната е важен фактор, съюзник и партньор в Югоизточна Европа“, Младенов изброява шест такива фактора.

Първият е принадлежността или кандидатирането на съседите ни в евроатлантическите структури.

Като втори фактор са посочени „съществени икономически интереси на България в региона, като някои от съседите ни са водещи инвеститори у нас, а други – ключови търговски и туристически партньори“.

Като част от икономическия интерес е третият фактор - че „най-голям брой български граждани пътуват в съседните страни и (...) още по-голям е притокът на граждани на съседни страни към България“.

Страната ни трябва да отговори на „променящата се глобална среда и в модернизирането на регионалното сътрудничество“ и това е четвърти фактор за национален диалог, допълва Николай Младенов.

„Приоритет за България е развитието на транспортната инфраструктура в нашия регион (...), която е от решаващо значение за общото икономическо развитие“, са аргументите му за петия фактор.

Изброяването приключва с шестия: „съхранението, развитието и интеграцията на българските общности в съседните ни страни (...), създаването на повече икономически възможности за тези общности заедно с опазването на българския език и култура, на историческата памет и традициите им“.

#Николай Младенов #България #ЕС #НАТО #Югоизточна Европа #блог

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници