Учениците в класните стаи от 15 септември

Учениците в класните стаи от 15 септември
A A+ A++ A

Взехме решение да стартираме новата учебна година в присъствено обучение. Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев по време на заседанието на Комисията по образованието и науката във връзка с началото на учебната година, предаде „Фокус“ Според него това решение е единственото логично в тази ситуация.

„Факт е, че обучението в електронна среда не може изцяло да замести присъственото. В същото време ние трябва да работим и разработваме правила за функциониране на системата в тези условия. Те ще бъдат най-общи по отношение на организацията и конкретни по отношение на така наречените здравни протоколи", поясни Вълчев. 

По думите му по отношение на организацията училищата ще трябва да имат план за организация на работа, за да превключат при необходимост за обучение в електронна среда за кратък период.

„Било то 3,5 или 7 учебни дни. Надяваме се и здравната система да има този капацитет бързо да направи анализ на ситуацията и като види здравния протокол да види каква е средата на контакт“, каза още Вълчев. Трябва да търсим организационни варианти така, че най-малко дни неприсъствено да се обучават учениците в начален етап, каза още Вълчев.

„Обединихме, че трябва да търсим организационните варианти и здравните протоколи, които да направят така, че най-малко дни да се наложи да се обучават в неприсъствено учениците в начален етап. 1 клас е още по-важен от 2, 3 и 4 и затова ще предоставим няколко варианта. Предвид спецификата на образователните институции считаме, че те не могат да бъдат задължителни. Те ще бъдат препоръчителни“, каза още министърът. По думите му това зависи от особеностите на съответното училище.

„Желанието ми е учениците 1-4 клас максимум време да прекарат в реалните класни стаи“, допълни още Вълчев.

#Вълчев #ученици #класна стая

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »