Прокуратурата се самосезира за ТЕЦ-а на Ахмед Доган

Прокуратурата се самосезира за ТЕЦ-а на Ахмед Доган
A A+ A++ A

Върховната касационна прокуратура (ВКП) се самосезира след твърдения за ТЕЦ „Варна“ и връзката на централата с почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Коментарите бяха направени по-рано днес в лайв във Фейсбук от самия ТЕЦ край Морската столица от съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов, а конкретен повод за проверката е публикация в сайта „Дневник“, в която е отразена изявата на бившия правосъден министър.

„Това е Философският камък на Доган. Философският камък е това, което позволява от една купчина желязо да произведеш злато. Д-р Доган успя да направи това нещо, разбира се с наши пари (…) Това е мръсната тайна на българската политика. И тази мръсна тайна се свежда до едно просто нещо – куп желязо, от което философът д-р Доган успява да изкара през вашите сметки за ток, от вашите джобове сума от 54 милиона“, коментира Иванов във видео, заснето пред централата.

ВКП ще провери дали има образувани преписки или досъдебни производства по повод изнесените в публикацията твърдения. Ако в хода на проверката бъдат констатирани данни за извършени престъпления, същите ще бъдат докладвани на компетентната прокуратура.

При наличие на нередности от административен характер прокуратурата ще уведоми съответните контролни органи за предприемане на действия по компетентност, става ясно от официалното съобщение.

След сблъсъците край обитаваните от Доган „Летни Сараи“ край Бургас се заговори за отнемането на достъпа до договори за „студен резерв“ на централата.

ТЕЦ „Варна”, в чийто актив влиза и пристанище, беше изведена от експлоатация през 2017 г. След това бе продадена от ЧЕЗ на семейната фирма на министъра от кабинета „Орешарски“ Данаил Папазов. През 2018 г. 70% от дружеството придоби Ахмед Доган, а Папазов остана изпълнителен директор.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »