Фандъкова: Тракторите да дойдат по-късно, ще стане задръстване

Фандъкова: Тракторите да дойдат по-късно, ще стане задръстване
Предложението на Фандъкова е машините на земеделците да навлязат на територията на столицата след 21.00 ч. и да паркират на паркинги, а не по улиците. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

От Столична община ще внесат предложение към протестиращите земеделци, които възнамеряват днес да пренесат стачката си на територията на град София, това да се случи в един по-късен час, когато няма да се затрудни движението в столицата.

Това заяви пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова, предаде агенция „Фокус“.

Изискването на Столична община ще бъде протестните действия да се осъществят около 21.00 ч. и земеделската техника да бъде разположена на места за паркиране, вместо да бъдат блокирани пътищата.

„Важно е, че трябва да гарантираме свободата на хората да изразяват своето мнение. Ние работим заедно със СДВР и в момента колегите са заедно с организаторите, за да обсъдят най-добрите варианти за промяна в първоначално одобрения маршрут, така че, от една страна, да гарантираме свободната изява на хората, но от друга страна, да не се пречи на движението в града“, коментира Фандъкова.

„За съжаление това е един от недостатъците на нашия град като столица. Виждате, всеки ден протестните действия, каквито и да са те, се насочват към центъра на града и движението се блокира. От това страдат всички столичани, така че правим всичко възможно, за да можем да се договорим с организаторите и минимален брой машини да се насочат към центъра и да бъдат пуснати в часовете, когато няма интензивен трафик“, каза още тя.

По думите й Столична община предлага на организаторите тракторите и другите селскостопански машини да навлязат на територията на града след 21.00 ч. и да паркират на места за паркиране, а не на улиците.

„Искрено вярвам, че хората, които искат да изразят своя протест, ще се съобразят и с интересите на всички граждани на София. Първоначалната заповед, която подписах, беше за обходни маршрути на машините, но след това имаме ново искане за влизане в центъра, по което сега работят колегите“, добави кметът.

„Знаете, това са тежки машини, те ще нарушат настилката в града, а това са допълнителни средства от страна на общината, а това са парите на гражданите. Поставила съм сериозно въпроса за това, от страна на организаторите да се внесат гаранции, за да може след това да се възстановяват нарушени настилки, ако има проблем, така че наистина да не са потърпевши софиянци“, подчерта Фандъкова.

#София #Йорданка Фандъкова #кмет #столица #Столична община #земеделци #стачка #трактори #протест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »