3,4 млн. българи заети в икономиката, отчете НСИ

3,4 млн. българи заети в икономиката, отчете НСИ
В сектора на услугите всеки зает произвежда средно 4867 лв., като за един отработен час се създават средно 11 лв. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

3,4 млн. българи са заети в икономиката на България през второто тримесечие на 2012 г., сочат предварителните данни на Националния статистически институт.

В сравнение с второто тримесечие на 2011 г. броят на заетите лица е намалял с 2,8%, като са отработени с 2,7% по-малко часове.

Според отчетите за периода БВП на един зает се увеличава с 3,8% в сравнение със същото тримесечие на предходната година.

Структурата на заетостта по икономически дейности през второто тримесечие на 2011 г. и 2012 г. показва увеличение на относителния дял на заетите в сектора на услугите.

На едно заето лице се падат 5598 лв. от текущия обем на брутния вътрешен продукт (БВП), като всеки зает създава средно 13,4 лв. БВП за един отработен час.

Брутната добавена стойност средно на един зает през второто тримесечие на 2012 г. реално се увеличава с 3,3% и съответно с 3,2% за един отработен човекочас спрямо съответното тримесечие на предходната година.

По предварителни данни за второто тримесечие на 2012 г. равнището на производителността на труда е най-високо в индустриалния сектор - 6220 лв. брутна добавена стойност средно на един зает и 15 лв. за един отработен час.

В сектора на услугите всеки зает произвежда средно 4867 лв., като за един отработен час се създават средно 11 лв.

Най-ниска е производителността на труда в аграрния сектор - 1278 лв. на един зает и 3 лв. за един отработен час.

#НСИ #БВП #заетост #услуги #промишленост #БДС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"