Скок на строителството в ЕС през май, спад у нас

Скок на строителството в ЕС през май, спад у нас
Pixabay
A A+ A++ A

През май продукцията в строителния сектор на ЕС нарасна много силно за пръв път от четири месеца насам с оглед на започналото разхлабване на противоепидемичните ограничителни мерки, показват данни на Евростат, предаде БНР. В рамките на България обаче строителството през май нарасна символично, задържайки се близо до априлското дъно.

Строителството в ЕС отскочи силно през май с 21,2% спрямо април, когато се сви с 14,9% и след спад с 13,5% през март, докато строителството в еврозоната нарасна с цели 27,9% след силния понижения през март и април съответно с 15,7% и с 18,3%.

Продукцията от гражданското и инженерно строителство нарасна в ЕС с 22,4% (с 28,5% в еврозоната), а в сградното строителство - с 20,4% (ръст с 27,6% в еврозоната).

Най-драматичен ръст през май отбеляза строителството в Италия, нараствайки с цели 168% спрямо април, когато то на практика беше спрямо заради коронавирусната пандемия, следвано от това във Франция (ръст с 118,3%) и Белгия (с 28,6%).

Спрямо година по-рано продукцията в строителния сектор на ЕС и еврозоната се понижи през май съответно с 10,3% и с 11,9%, но след спадове през април съответно с 26% и с 31%. Най-силен строителен спад на годишна база беше отчетен в Испания (спад с 24,4%), Франция (с 24%) и Унгария (с 20,1%), докато повишение отбеляза строителството в Румъния (с 14,6%), следвана от Финландия (с 4,1%) и Германия (с 1,7%).

Според същото проучване на Евростат строителството в България отбеляза доста по-скромно повишение през май с едва 0,3% спрямо април, когато обаче отбеляза и по-сдържан спад с 1,5% след по-солидно понижение с 11,7% през март.

На годишна база продукцията в българското строителство се понижи през май с 14,1%, задържайки се близо до спад с 15,5% през април и с 13,8% през март.

 

#ЕС #България #строителство #Евростат

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »