Депутатите отхвърлиха закъснял с 20 г. лустрационен закон

Депутатите отхвърлиха закъснял с 20 г. лустрационен закон
Депутатите отхвърлиха на първо четене закъснял с 20 г. лустрационен закон, предложен от Лъчезар Тошев от „Синята коалиция“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Депутатите отхвърлиха на първо четене закъснял с 20 г. лустрационен закон, предложен от Лъчезар Тошев от „Синята коалиция“.

Законопроектът предвижда временно въвеждане на ограничения за заемане на ръководни длъжности от щатни и нещатни сътрудници на бившата Държавна сигурност и беше отхвърлен и от вътрешната и правната комисия, предаде БГНЕС.

Този законопроект визира ръководни постове в държавната и общинската администрация, Висшия съдебен съвет, Министерство на отбраната, Българската народна банка, съвременните служби за разузнаване и сигурност, МВР, институцията на Омбудсмана и ръководните органи на Националната електрическа компания и Българския енергиен холдинг, както и дружествата с преобладаващо държавно участие.

След падането на желязната завеса в редица държави в Европа бяха приети и приложени лустрационни закони, които не са акт на реванш или налагане на справедливост, мотивира се Лъчезар Тошев.

Извършените престъпления по време на комунистическите режими следва да се наказват в съответствие с Наказателния кодекс, като трябва да се отбележи, че въпросът за давността на тези престъпления в България все още не е намерил справедливо решение.

Лустрационните закони пък целят да гарантират успешното провеждане на държавната политика в процеса на демократизация, твърди още депутатът от дясната опозиция.

При всички лустрационни закони, прилагани в европейските държави, се въвежда принцип на преценяване на всеки случай индивидуално, от независим орган, избиран от парламента с голямо мнозинство.

„Същият модел е запазен и в настоящия законопроект“, защитава Лъчезар Тошев законопроекта си.

В коментарите и изказванията в комисиите се поставя въпросът има ли смисъл от такъв законопроект, който е трябвало да бъде приет преди 20 години.

#ДС #Народно събрание #лустрация #Лъчезар Тошев #Синята коалиция #Наказателен кодекс #ВСС #МО #МВР #омбудсман #НЕК #БЕХ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »