COVID-19-парти погуби 30-годишен смелчага

COVID-19-парти погуби 30-годишен смелчага
A A+ A++ A

"Направих ужасна грешка, това ми се върти в главата". Това са последните думи на млад мъж, който издъхва, след като се заразява с коронавирус. Той вярвал, че COVID-19 е измислица и заради това решил да присъства на популярните, но незаконни, COVID-партита. И това била първата му и единствена грешна стъпка.

Така наречените COVID-партита се организират от хора, които са заразени с коронавирус. Те, както и хората, които решават да присъстват, са убедени, че пандемията е измислица. Но за да потвърдят тези си свои виждания, инфектираните събират на едно място десетки хора, за да видят дали още някой ще се зарази. Така 30-годишният мъж осъзнава, че COVID-19 е истински по-сурово, отколкото очаква.

"Точно преди пациентът да издъхне, той е погледнал медицинската сестра в очите и е казал: "Мисля, че направих ужасна грешка. Мислех, че е измислица, но не е", казва д-р Джейн Епълби, главният лекар в болницата в Сан Антонио, Тексас.

Тя си позволява да направи случая публичен, след като забелязва, че броят на заразените в района рязко започва да расте. Преди седмица увеличаването на броя на болните от коронавирус е било с 5% на ден, а сега то е скочило до 22% на ден.

"Опитвам се да споделя истории от истинския свят, за да предупредя обществото, че вирусът е много сериозен и може да се разпространява лесно", обяснява лекарката. Средната възраст на заразените също е спаднала рязко - в болницата в Сан Антонио има много млади хора - между 20 и 30-годишни, които са в тежко състояние заради COVID-19.

"Моля ви, носете маски, стойте си вкъщи, ако можете, избягвайте големи групи от хора, мийте си ръцете и се дезинфекцирайте", призовава д-р Джейн Епълби пред NEWS4SA, цитирана от dnes.bg.

Случаите на COVID-партита из цяла Америка не са малко. Има данни за подобни сбирки в Университета в Алабама, където студентите се състезават, кой ще се зарази първи. Организаторите, които са инфектирани, канят хората, те оставят банкнота от няколко долара в буркан, а този, който даде първата положителна проба, взема парите.

Тези партита са вдъхновени от сбирките, които се организират, за да могат децата да се заразят с варицела, преди да бъде изобретена ваксината за това, и "всичко просто да приключи" - те вече имат имунитет и родителите няма да бъдат изненадани неприятно някой ден. Но двете болести са много различни - коронавирусът е прекалено непредвидим и колкото и да искат младежите "всичко просто да приключи", то краят може да е фатален.

#коронавирус #парти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »