Протестиращите блокираха триъгълника на властта, скандират "Бойко, чао!" (ВИДЕО)

Протестиращите блокираха триъгълника на властта, скандират "Бойко, чао!" (ВИДЕО)
Изправи се.БГ
A A+ A++ A

Антиправителственият протест в центъра на София блокира движението в т.нар. “триъгълник на властта”, заключен между сградите на Министерски съвет, Народно събрание и Президентството, предаде репортер на БГНЕС. За пета поредна вечер на улицата с искане за оставка са хиляди души – млади, стари – има хора от всякакви възрасти. Много са хората с деца, с кучета и такива на велосипед.

Множеството скандира “Корона, чао! Бойко, чао!”

Сред лозунгите, издигнати на собственоръчно написани плакати, се чете: “Насилието не е инцидент”, “Прокуратурата (не) е свиневъдство!”, “10 години стигат! Борисов, върви си с мир!”, “Искам бъдеще в България, много ли е?”.

Полицейското присъствие в района е засилено. Минути преди 19 часа към униформените в периметъра за сигурност се присъединиха още екипи на полицията.

Минути по-рано членове и симпатизанти на Коалиция Демократична България, начело с Христо Иванов и Атанас Атанасов, протестираха пред МВР, за да искат оставката на Младен Маринов, а след това с шествие се присъединиха към протеста пред Министерски съвет.

Причините за исканата оставка на Маринов са две основни – събитията от петък вечер, когато по време на антиправителствения протест в столицата се стигна до сблъсъци и има много сигнали за полицейско насилие върху протестиращи. Вторатата причина е заради съботния протест край Росенец, когато граждани тръгнаха да плажуват на охраняем плаж, но бяха спрени от представители на жандармерията.

Освен в столицата, протести в понеделник вечер срещу властта има във Варна, в Бургас, в Стара Загора, в Хасково и в още няколко града на страната.

Основните искания на протестиращите са оставка на правителството и на главния прокурор.

Протестите протичат спокойно. Във всички градове има засилено полицейско присъствие. Лозунгите, които издигат недоволните са сходни с тези, които се четат и от жълтите павета в София – „Протестирам, за да не емигрирам”, „Искаме бъдеще за нашите деца”, „България на хората, не на мафията” и други.



#протест #оставка #триъгълник на властта

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"