България отлага влизането в еврозоната

България отлага влизането в еврозоната
A A+ A++ A

Българското правителство ще отложи присъединяването на страната към еврозоната, обяви финансовият министър Симеон Дянков за в. "Уол Стрийт Джърнъл".

„България, най-бедната страна в ЕС, но и рядък светъл лъч във фискално отношение в блока, е замразила за неопределен период от време плановете си да приеме общата европейска валута," пише американското издание.

„С това страната, известна с фискалното си благоразумие, отбелязва охлаждане на ентусиазма си за еврото", добавя статията в The Wall Street Journal, която цитира министър-председателя Бойко Борисов и вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков.

Борисов и Дянков разясняват, че решението е взето в отговор на влошените икономически условия, повишената несигурност пред бъдещето на еврозоната и решителната промяна на общественото мнение на българската общественост.

„В момента не виждам никакво предимство от влизането в еврозоната, освен нови разходи. Българите основателно искат да знаят кого ще се наложи да спасяваме, когато се присъединим. Твърде рисковано е за нас. Не се знае какви са правилата сега и какви ще бъдат след година или две", допълва министър Дянков.

България заслужава аплодисменти за намаляването на бюджетния си дефицит до 2,1% от БВП за 2011 г., твърди изданието.

Финансовият министър очаква българският икономически ръст за тази година да е около 1,5% от БВП.

Макар да е в периферията на еврозоната, развитието на България е силно зависимо от по-големите икономики в ЕС.

Засега страната съумяваше да се справи с кризата в еврозоната. Миналата година икономиката и нарасна със скромните 1,7%, а Европейската банка очаква темпът на растеж тази година да се забави допълнително до 1,2%.

Безработицата е над 12%, което е наполовина на равнището в Гърция и Испания, а руските инвестиции в черноморските курорти растат бързо.

Уязвимостта на България от влошаващото се здраве на еврозоната през последните месеци се засили заради разрастващите се икономически проблеми край границите й.

#Симеон Дянков #Бойко Борисов #„Уолстрийт Джърнъл“ #еврозона #ЕС #България #Министър на финансите #министър-председател на България #дългова криза

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »