Еврокомисията разследва „Газпром" за злоупотреба с монопол

Еврокомисията разследва „Газпром" за злоупотреба с монопол
Изпълнителна власт на ЕС изрази безпокойство, че „Газпром" може би злоупотребява с доминиращо положение" на пазара в страни-членки от Централна и Източна Европа. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската комисия откри официална процедура за разследване срещу руския газов гигант „Газпром", подозирайки, че „спъва конкуренцията на газовите пазари в Централна и Източна Европа (ЦИЕ)".

Изпълнителна власт на ЕС изрази безпокойство, че „Газпром" може би злоупотребява с доминиращо положение" на пазара в страни-членки от ЦИЕ, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Комисията допълва в комюнике за медиите, че подозира „Газпром" в три практики, нарушаващи правилата за свободната конкуренция – ограничаване на потока на газ за страни членки на ЕС, възпрепятстване на дейността на конкуренти и налагайки нелоялни цени, обвързвайки цената на петрола с цената на природния газ.

„Ако това бъде доказано, такава практика може да доведе до ограничаване на конкуренцията и да предизвика увеличаване на цените, както и влошаване на сигурността на доставките, което в края на краищата причинява вреда на европейските потребители", обяснява комисията, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Откриването на тази процедура „не предрешава резултата от разследването, но означава, че ЕК ще третира казуса приоритетно", се казва още в комюникето.

Комисията може по принцип да налага глоби до 10 процента от годишния оборот на компании, за които установи, че са нарушили правилата за свободната конкуренция.

В края на септември 2011 г. ЕК посочи, че извършва внезапни проверки в офисите на компаниите от сектора на природния газ в Европа, и много източници тогава обясниха, че тези проверки са свързани с подозрения към „Газпром".

#Европейската комисия #Газпром #ЕК #Централна и Източна Европа #ЦИЕ #ЕС #Европа #газ #петрол #конкуренция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"