Решено е: Музеят "Света София" става джамия

Решено е: Музеят "Света София" става джамия
A A+ A++ A

Турският Държавен съвет (Висшият административен съд на Турция) днес реши, че музеят "Света София" отново може да стане джамия, предаде турската телевизия CNN Turk.

Десети отдел на Държавния съвет в Турция обяви, че се отменя постановлението от 24 ноември 1934 г., когато е било решено "Света София" да стане музей.

Решението днес е било взето единодушно. Дългоочакваното решение най-накрая бе взето, коментира CNN Turk. Очаква се турското правителство да вземе окончателно решение за превръщането на "Света София" в джамия.

Засега обаче не е ясно необходимо ли е правителството да издава нов указ, посочва в. "Хюриет". Съдът днес аргументира действията си с мотива, че "Света София" е била собственост на Фондацията "Фатих Султан Мехмет" и е била регистрирана като джамия.

В решението на Държавния Съвет е изтъкнато, че правителството през 1934 г. не е имало никакви правомощия да променя статута на храма. Идните дни се очаква решението да бъде публикувано в турския Държавен вестник (Resmi gazete).

Десети отдел на висшия административен съд на Турция заседава на 2 юли по иск за анулиране на решението на министерския съвет от 1934 г. Тогава бе обявено, че решението на съда трябва да бъде огласено в срок до 15 дни.

По-рано днес министърът на финансите Берат Албайрак и министърът на правосъдието Абдулхамит Гюл написаха постове в Туитър, че очакват в най-скоро време "Света София" да бъде отворена за молитви. "Очаквайте го. Днес или утре "Света София" ще бъде отворена", написа Албайрак.

Храмът "Света София" в Истанбул е построен през шести век като християнска църква. През 1453 г. след превземането на града от османските турци е превърнат в джамия, а от 1934 г. е обявен за музей и е прекратена религиозната му употреба. "Света София" е смятана за един от символите на православието.

#джамия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"