България и Румъния с повече съвместни учения в отбраната

България и Румъния с повече съвместни учения в отбраната
Министрите на отбраната на България и Румъния Аню Ангелов (д) и Корнелиу Добрицою (л). Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Двустранното военно сътрудничество между България и Румъния ще продължи да се развива интензивно, като контактите ще се задълбочат на всички равнища, обявиха министрите на отбраната на двете държави Аню Ангелов и Корнелиу Добрицою, съобщиха от МО.

Предстои да бъде разширен планът за съвместно сътрудничество в областта на отбраната, като се увеличи броят на международните учения с участие на военни формирования от въоръжените сили на България, Румъния, САЩ и други страни, стана ясно след среща на двамата във вторник.

На срещата са обсъдени възможностите за провеждане на съвместна подготовка за борба с тероризма на формированията на Военна полиция, както и възможностите за съвместно осигуряване на логистичната поддръжка на транспортните самолети на военновъздушните сили на двете страни.

Министрите отбелязаха, че членството на България и Румъния в НАТО и ЕС дава по-големи възможности за съвместна работа в рамките на различни многонационални инициативи за придобиване на способности в регионален контекст.

„Обединяването на усилията на България и Румъния за осъществяване на различни проекти би допринесло не само за развитието на способностите на въоръжените сили на двете държави, но и за постигане на по-голяма сигурност и стабилност в нашия регион, за по-силен импулс в различните регионални формати на сътрудничество и не на последно място – за по-голяма сигурност в света", каза в заключение министър Ангелов.

В отговор на журналистически въпрос към двамата министри относно мотивацията на военнослужещите в условията на финансова криза, Аню Ангелов посочи, че тази тема ще бъде обсъждана от членовете на правителството, а не през медиите.

Той отново подчерта, че т. нар. привилегии на военнослужещите всъщност са компенсации за ограничаването на редица техни граждански права.

„Участието в мисии и операции при изключително висок риск за здравето и живота на военнослужещите е техен основен дълг към държавата и това също трябва да се има предвид при определяне на размера на възнагражденията", уточни министърът.

Корнелиу Добрицою подкрепи своя колега, като подчерта, че военнослужещият има една привилегия – да изпълни дълга си, дори с риск за здравето и живота си.

Двамата военни министри подписаха във вторник Техническото споразумение между министерствата на отбраната на България и Румъния относно презграничните операции по Air Policing.

#България #Румъния #МО #министър на отбраната #Аню Ангелов #Корнелиу Добрицою #САЩ #НАТО #Военна полиция #ЕС #Air Policing

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"