Пловдив – новото огнище на COVID-19

Пловдив – новото огнище на COVID-19
Pixabay
A A+ A++ A

Трима футболисти на Локомотив - Пловдив имат симптоми на коронавирус. Те са изолирани по домовете си. Тази сутрин PCR тестове са направени на всички играчи и служителите на клуба, очакват се резултатите. Със сигурност обаче, четирима от запалянковците, които са били на финала за купата с ЦСКА на 1 юли в София, са дали положителни резултати за коронавирус. Увеличават се и абитуриентите с потвърдена инфекция, съобщава БНТ.

Тримата футболисти на Локомотив със симптоми на COVID-19 са вратарят Илко Пиргов, Бинсент Карагерен и Кенан Муслимувич.

В няколко последователни дни излизат нови случаи на заразени, които са били преди седмица в един от нощните клубове в града, който вече е затворен. Бройката им надвишава 10 души.

От приключилите абитуриентски балове в Пловдив случаите на зрелостници с положителни тестове също растат.

Всичко това накара директора на полицията старши комисар Йордан Рогачев да отправи апел към кметовете на общини максимално да ограничат масовите събирания.

За последното денонощие, според информационната система в Пловдивска област, заболелите са 25, сред тях и бебе на 40 дни, което е контактно на баба си.

До началото на тази седмица само Инфекциозна клиника в "Свети Георги" приемаше пациенти с коронавирус, а към днешна дата лечебните заведения вече са пет, поради изчерпването на леглата в Университетската болница. Там има и недостиг на медицински сестри и санитари.

От Община Пловдив обявиха, че според тях няма данни за завишаване на заболеваемостта и не виждат нищо притеснително. Според председателя на общинския щаб д-р Калин Калинов няма да се прекратяват масови събития в града, но ще се следи стриктно за спазване на изискването за 50% запълване на местата и физическа дистанция.

Масовите събирания около абитуриентските балове и празнуването на победата на Локомотив във финала за купата на България, вече дават притеснителни резултати. 15-годишно момиче и трима мъже на възраст между 19 и 38 години, фенове на отбора, които са били на финала в София, са сред случаите в днешната статистика на заболели от COVID-19. Тази сутрин с PCR са тествани всички играчи и служителите на клуба. Трима от футболистите са изолирани заради неразположение.

8 са вече абитуриентите, празнували в дискотеки и дали положителни резултати. Едното заведение е затворено заради болни сред персонала, а от другото са категорични, че работят при стриктно спазване на мерките и при под 50% заетост на местата.

Заради нарастващия брой заболели, пет са вече болниците в града, които ще приемат COVID пациенти. Свободните легла в инфекциозна клиника на УМБАЛ "Свети Георги" са изчерпани, алармират лекари. От клиниката апелират за помощ и търсят доброволци.

Общинските болници "Свети Мина" и Транспортна болница вече приемат пациенти с коронавирус. COVID отделението в болница "Свети Мина" е с капацитет 30 пациенти, но персоналът не достига.

#Пловдив #коронавирус

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"