Дариткова отговори на Радев: Изказването му е бягство от отговорност

Дариткова отговори на Радев: Изказването му е бягство от отговорност
ГЕРБ
A A+ A++ A

В закона за НСО ясно е написано, че тя е специализирана военизирана служба към президента, общото ръководство и контрол се упражняват от президента, така че ние нямаме законови основания да мислим, че няма законови правомощия, които да позволят на президента да направи проверка на случая, виждаме, че той възлага проверка. Това заяви в ефира на БНТ Даниела Дариткова, председател на ПГ на ГЕРБ, по повод казаното от президента Радев, че неговите правомощия са отнети със закона от 2015 г.

Този въпрос беше повдигнат по повод участието на служители на НСО в разпространено вчера скандално видео, в което бившият правосъден министър Христо Иванов и Иво Мирчев се опитват да стъпят на плаж "Росенец" (плажовете в България са държавна собственост), обаче биват изблъскани по груб начин от охранителите, единият от които захвърля като боклук и българското знаме.

“Прехвърлянето на отговорността към парламента е некоректна, защото комисията, която е специализирана да контролира службите в Народното събрание, осъществява парламентарен контрол, така както осъществява парламентарен контрол по отношение на всички други министерства”, каза Дариткова.

Дариткова поясни, че има други функции, когато трябва да се определя необходимост от допълнителни личности за охрана или територии за охрана, тогава се организира комисия, защото освен специално изброените лица в закона, има възможност при заплаха за националната сигурност да се определят други лица, които се охраняват от НСО и е имало такива примери за депутати и други и комисията се състои от председателя на ДАНС, от главния секретар на МВР и директора на НСО.

“В случая смятам, че става въпрос отново за бягство от отговорност. Скоро ние разглеждахме темите за охраната, защото се направи една промяна в Закона за МВР, като с даде възможност на МВР да упражнява такива функции по отношение на други лица, които не са изброени в Закона за НСО и президентът можеше да изложи своите аргументи”, каза шефката на парламентарната група на ГЕРБ.

Според нея комуникацията с президента е или през медиите, или чрез поредното вето, което той налага. Пряка комуникация чрез изявления на президента в Народното събрание сме имали един или два пъти досега, отбеляза тя.

Дариткова заяви, че очаква разследването на НСО, за да стане ясно как тези служители са подготвени да се справят в подобни критични ситуации.

Президентът смята, че трябва да се преразгледа темата за охраната на Доган и Пеевски. Ако той смята така, може да предизвика решение на комисията, в правомощията му да сезира комисията, заяви Даниела Дариткова.

Институционалните скандали не са от полза на държавността и винаги съм призовавала личният елемент да се избягва в прилагането на правомощията на институциите, категорична беше Дариткова.

“В такива кризисни моменти подобни спорове наистина не отговарят на обществените очаквания, защото дневният ред на обществото е съвсем друг”, каза Дариткова.

Във връзка със скандалите с публикуваните записи и снимки, Дарикова отбеляза, че те са за отклоняване на вниманието от сериозната политика, от това, което наистина се реализира в държавата, за да се справим с кризата.

"Вниманието с отклонява с компромати, със записи, със съобщения от лица, които са обект на следствени действия", категорична беше Даниела Дариткова.

 

#Даниела Дариткова #Румен Радев #НСО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"