Идеята за стадния имунитет срещу коронавируса е разбита

Идеята за стадния имунитет срещу коронавируса е разбита
A A+ A++ A

Едно от най-мащабните досега изследвания на коронавируса постави под съмнение възможността за т. нар. стаден имунитет като начин за справяне с пандемията.

Данните от проучването, обхванало 61 000 души в Испания, сочат, че само около 5% от населението е развило антитела срещу ковид-19, съобщава „Ланцет”.

Идеята за стадния имунитет е, че ако достатъчно голяма част от човешката популация има имунна защита срещу вируса, той няма да може да се разпространява повече и пандемията ще утихне. За целта обаче антитела трябва да са развили над 70% от хората.

Въпреки че Испания е една от най-тежко засегнатите от пандемията държави, с близо 300 хил. заразени и над 28 хил. починали, делът на тези, които имат имунна защита срещу коронавируса варира между 3% в крайбрежните райони до малко над 10% в някои части от вътрешността на страната, като столицата Мадрид.

Според авторите на изследването данните ясно показват че въпреки сравнително широкото разпространение на заразата в Испания, броят на заразените не е достатъчен за постигане на стаден имунитет.

По-голямата част от испанското население е серонегативно на вируса SARS-CoV-2, дори в най-засегнатите от пандемията райони.

При повечето, потвърдени с PCR тест случаи на коронавируса, има откриваеми антитела. Но значителна част от хората със симптоми на ковид-19, не са тествани. А поне една трета от заразените не са проявили симптоми.

Тези резултати подчертават необходимостта от поддържане на мерки за обществено здраве, за да се избегне нова епидемична вълна.

Изследването е най-голямото на коронавируса в Европа. Подобни проучвания в САЩ и Китай показват сходни резултати.

Според авторите, цената в човешки животи за постигане на стаден имунитет би била огромна, а здравните системи ще бъдат претоварени.

В тази ситуация социалните мерки за дистанция и усилията за идентифициране и изолиране на новите случаи и техните контакти са наложителни за бъдещия епидемичен контрол.

#стаден имунитет #коронавиурс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »