МВР служители: На Дянков му липсват базисни знания

МВР служители: На Дянков му липсват базисни знания
Синдикатите на служителите на МВР нападнаха Дянков, след като той отказа исканията им за вдигане на заплатите във ведомството. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) остро нападна вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков, който каза, че увеличаване на полицейските заплати е възможно, ако отпаднат привилегиите им.

Вицепремиерът допусна вдигане на възнагражденията в МВР и армията с до 12 на сто, но само ако поетапно техните допълнителни преференции – като почивни дни и заплати при пенсиониране, се изравнят с тези на другите държавни служители.

„В последните дни Симеон Дянков заговори отново за привилегиите на служителите в МВР, с което окончателно показа, че му липсват базисни знания за разграничаване на съдържателно ниво на понятията „привилегии“, „преференции“ и „компенсации“, пише в изявлението на СФСМВР, цитирано от БГНЕС.

Синдикалната организация не можела да образова вицепремиера Дянков, но се чувствала длъжна да изтъкне разликата между тези думи.

Компенсацията е награда или обезщетение за нещо изгубено, припомнят от федерацията.

„Това, което министър Дянков счита за привилегии (преференции) на държавните служители в МВР, в действителност представлява единствено компенсация за ограничаването на някои техни човешки и граждански права“, се посочва в съобщението.

Ако министър Дянков събере смелост да се срещне с представителите на СФСМВР, те вероятно биха били склонни да се откажат от всички свои „привилегии“ и „преференции“ в замяна на отпадане на забраната за провеждане на стачка в МВР, предлагат от синдиката.

„При успешен финал на подобни преговори от федерацията биха се ангажирали в продължение на поне 10 дни да не предприемат никакви действия, за да има възможност г-н Дянков безопасно да напусне „пицарията“ си, тъй като в противен случай би му се наложило твърде отблизо да наблюдава хода и резултатите от една национална стачка на полицаи и пожарникари“, продължава писмото.

Освен това от синдиката призовават министър-председателя Бойко Борисов да убеди единия си заместник да спре да говори конкретно, за да не излага повече публично себе си, премиера и правителството, а другия – да започне да говори конкретно (по същите причини).

Постъпвайки на работа, държавните служители в МВР доброволно приемат да бъдат ограничени някои техни основни права, припомнят полицаите.

„Държавният служител в МВР например не може да напуска страната и дори населеното място, в което работи или живее, без предварително да уведоми представител на работодателя. Той няма право на стачка, нито да членува в политически партии. Професионалните организации, в които членува държавният служител в МВР, не могат да бъдат представени в Националния съвет за тристранно сътрудничество“, се казва още в изявлението на синдикатите на МВР служителите.

Освен това според Наказателния кодекс, „който явно изрази недоволство против разпореждане или заповед на началника си, се наказва с лишаване от свобода до една година“, което е нарушение на свободатата на словото, посочват още от федерацията.

Служителите на МВР не могат да упражняват друга доходоносна дейност и могат да бъдат проучвани за даване на достъп до класифицирана информация. В ежедневната им работа понякога се налага да рискуват своя собствен живот, напомнят още от СФСМВР.

#МВР #СФСМВР #Симеон Дянков #вицепремиер #финансов министър #полицаи #пожарникари #заплати #привилегии #Бойко Борисов #министър-председател

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Инбет Казино