45 туристи на фалиралата „Чери тур" си тръгват без да плащат двойно

45 туристи на фалиралата „Чери тур" си тръгват без да плащат двойно
„Проблемът с почиващите у нас руски граждани е най-вече в законодателството в тяхната страна", посочи Иво Маринов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Първите 45 руски туристи, клиенти на фалиралата „Чери тур", заминават за родината си във вторник, съобщи заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов.

Общо около 150 туристи на компанията почиват в момента в България. В началото на септември туроператорът им фалира и официално преустанови дейността си.

„Нито един от туристите няма да плаща два пъти почивката си", заяви Иво Маринов, като така отговори на твърденията на някои туристи, че българският туроператор „Васи" е поискал от 500 до 1 800 евро от тях, предаде бТВ.

По думите на Маринов българските фирми ще искат пари само от тези клиенти на „Чери тур", които все още не са тръгнали за България.

„Проблемът с почиващите у нас руски граждани е най-вече в законодателството в тяхната страна", посочи Маринов.

„Ако фалира руски туроператор, гражданите трябва да си заплатят разходите и след като се приберат, да предявят искания за възвръщане на сумите. Руските туристи са се разплатили с туроператора, но той не е превел пари към българските си партньори", обясни той.

Маринов каза още, че българските фирми, които имат договори с „Чери тур", трябва да търсят обезщетение в съда.

„Чери тур" има застрахователен договор за 30 милиона рубли (около един милион долара) и тези пари ще са достатъчни фирмите и гражданите да покрият щетите си", смята заместник-министърът на туризма.

Следващата седмица Иво Маринов ще направи визита в Москва и там ще бъде поставен проблемът с плащането на българските фирми.

„През юли имаше проблем с полски туроператор, но никой, дори и много от туристите, не разбра за него. Тогава имаше около 360 полски туристи на Черноморието", каза зам.-министърът.

Иво Маринов посочи, че хотелиерите обсъждат ползването на застраховки, които да покриват риск от фалит на туристически фирми. В момента в България няма такъв вид застраховка.

#Иво Маринов #заместник-министър на икономиката #енергетиката и туризма #Русия #България #Москва #Черноморие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"