Франция вече има нов премиер

Франция вече има нов премиер
Wikipedia
A A+ A++ A

Френският президент Еманюел Макрон назначи за министър-председател Жан Кастекс и му връчи мандат да състави правителство, след като сутринта премиерът Едуар Филип подаде оставка заедно с целия си кабинет, съобщава БНР.

Оставката на френското правителство бе приета от президента Еманюел Макрон, който е разговарял рано сутринта с Филип. 

Очаква се до края на деня Кастекс ще поеме премиерския пост от предшественика си. Новият премиер, често в сянка за широката публика, се прочу с успешната си мисия за излизането на Франция от карантината за Covid-19.

Лице от по-социалното крило на републиканската десница, той е от приближените фигури на бившия президент Никола Саркози и е изпълнявал успешно важни държавни задачи във връзка с болничния сектор, спорта и подготовката на Олимпийските игри през 2024.

Завършил Висшето училище по администрация, Кастекс (55 г.) е едновременно технократ и добър познавач на проблемите на провинцията. През март бе избран с широка подкрепа за кмет на Прад.

Изборът на десния премиер предизвика критични реакции, особено сред левицата и зелените, които току-що отбелязаха важен пробив на местните избори.

Промяната беше очаквана и подготвяна, но изненада с бързината на действията. 

Отменено е днешното заседание на Министерския съвет, както и това на Съвета за отбрана. 

В последно време отношенията между Макрон и Едуар Филип бяха обтегнати, но според проучванията досегашният премиер, който беше преизбран и за кмет на Хавър, остава популярен сред французите.

Промяната на кабинета е извънредно деликатна задача за Макрон след санитарната криза и претърпяната загуба на президентската партия на току-що отминалите местни избори. 

Екологията и социалната справедливост трябва да бъдат приоритет в по-нататъшната му политика на фона на сериозното социално напрежение във Франция. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »