„Ройтерс“: Корупцията и престъпността в България гонят инвеститорите

„Ройтерс“: Корупцията и престъпността в България гонят инвеститорите
„Ройтерс“ изброява основните политически рискове пред България, като сред тях посочва мудната икономика, правителствения рейтинг и корупцията и престъпленията. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

България към този момент успява да се справя с дълговата криза в еврозоната, като поема малки щети благодарение на строгата си фискална политика, коментира във вторник агенция „Ройтерс“.

Изданието посочва, че икономиката на страната обаче расте много бавно и е силно зависима от съседна Гърция.

Дясноцентристкото правителство на премиера Бойко Борисов възнамерява да увеличи пенсиите в най-бедната членка на Евросъюза, посочва агенцията.

Според изданието обаче това вероятно ще вдигне популярността му преди парламентарните избори през идното лято, но може да изложи на риск валутния борд на българския лев към еврото.

„Ройтерс“ изброява основните политически рискове пред България, като сред тях посочва мудната икономика, правителствения рейтинг и корупцията и престъпленията.

Вътрешното търсене остава слабо, а износът, който извади България от рецесия през 2010 г., напоследък намалява заради все по-ниския растеж в еврозоната. Силната зависимост на страната от затъналата в дългове Гърция също е проблем, посочва агенцията.

Според анализа на медията подкрепата за партията на Борисов – ГЕРБ, остава силна въпреки бюджетните съкращения.

„Ройтерс“ е категорична обаче, че корупцията и организираната престъпност все още тровят България, макар че от края на комунистическото управление изминаха 20 години.

Това отблъсква инвеститорите, отразява се на икономическия растеж и забавя членството на страната в Шенгенското пространство, се казва още в анализа на световната агенция.

#Евросъюз #Шенген #избори #ГЕРБ #Гърция #престъпност #корупция #Бойко Борисов #премиер #Ройтерс #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"