Мангъров отрече да е заплашвал Кунчев с SMS-и и отсече: 99% е вероятността да не стане нищо лошо, ако се заразиш с COVID-19

Мангъров отрече да е заплашвал Кунчев с SMS-и и отсече: 99% е вероятността да не стане нищо лошо, ако се заразиш с COVID-19
A A+ A++ A

PCR тестовете за коронавирус не са абсолютни. Те са с чувствителност около 70%. ,,Ако се заразиш с COVID-19, на 99% няма да ти се случи нищо лошо. Светът е живял с много други сериозни заболявания и нищо чак толкова лошо не се е случило. Медицината не е аритметика – в медицината основното е да прегледаш болния и едва тогава да правиш нужните заключения''.Това заяви пред bTV доц. Атанас Мангъров.

"На всяко лабораторно изследване пише, че лабораторните резултати не са диагноза, а са основание за такава“, обясни доц. Мангъров. Той заяви, че вирусът ще изчезне през юли или август. "Надявам се да е така. Мислех, че ще се случи още през юни. Но дори и вирусът да не изчезне, 99% от хората ще го изкарат без никакви оплаквания“, каза още специалистът.

Доц. Мангъров заяви, че не е в конфликт с Националния оперативен щаб и не е изпращал есемеси на никого от щаба. Той обаче смята, че начинът, по който се представят резултатите е некоректен. "Трябва да се гледат хората, не изследванията“, каза доц. Мангъров.

"Не може да затваряме хора само въз основа на PCR тестове, защото ако е така през ноември и декември системата ще блокира“, категоричен е инфекционистът. Поводът за коментара му са съмненията на баща, че тестът на детето му е положително фалшив.

Мъжът разказа, че малката му дъщеря, която посещава столична детска градина е била изследвана и според резултатът от РЗИ тя има коронавирус. Голямата му дъщеря обаче няма. "Те дори пият от една бутилка. Това ни накара да се усъмним в резултата и да отидем да изследваме детето в независима лаборатория. Резултатът излезе отрицателен. Въпреки това детето е в изолация, ние също сме под карантина, макар че със съпругата ми не сме изследвани“, разказа бащата.

За финал мангъров категорично отрече да е пращал заплашителни SMS-и и да е обиждал в чатове членове на щаба за борба с корнавируса. Причината за думите на Мангъров станаха разкрития на Ангел Кунчев, който твърди, че е получил куп заплашителни съобщения от свои колеги - лекари.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »