Част от боклуците край Червен бряг – от Румъния и Словения

Част от боклуците край Червен бряг – от Румъния и Словения
ПРБ
A A+ A++ A

Част от отпадъците от акумулаторни батерии, открити на 1 юли 2020 г. в землището на гр. Червен бряг, обл. Плевен, са внесени от Словакия и Румъния, съобщиха от Прокуратурата.

При извършения оглед под ръководството на Специализираната прокуратура в силажни ями на бивше ТКЗС бяха открити над 30 тона отпадъци, част от които генерирани от търговско дружество, собственост на обвиняемите лица А.Б. и П.Б.

Първоначалните данни сочат, че отпадъците включват части от акумулаторни батерии, които по външни белези могат да се определят като опасни. В района бяха измерени ниски нива на радиация, които според експерти не са опасни за здравето и околната среда.

Има основания да се предполага, че отпадъците са били загробени там преди около 4-5 години. Според първоначалните данни те не подлежат на последваща преработка.

Такива отпадъци, загробени в изкопни ями с дълбочина 3 метра, са открити и в землището на с. Рупци, община Чрвен бряг, област Плевен. Предстои установяването на тяхното количество, произход и съдържание.

Действията по разследването в землището на гр. Червен бряг продължават. Ще продължат и действията на прокуратурата на територията на всички общини в страната, където има вероятност да са незаконно загробени опасни отпадъци.

Прокуратурата на Република България няма да позволи страната ни да бъде сметище, и по думите на главния прокурор Иван Гешев - безотговорни бизнесмени да тровят децата и природата ни.





Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »