Една трета от ромите в България работят

Една трета от ромите в България работят
За България се отчита, че 81 на сто от ромите са заплашени от липсата на заетост, а най-високият резултат в тази посока е в Румъния – 87 процента. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Едва една трета от ромите в Централна и Източна Европа имат работа и осигурено препитание, сочи доклад на Световната банка, представен във вторник в Брюксел.

Според данните около 35 процента от ромското население в България, Чехия, Сърбия и Унгария работят, като единствено в Словакия се отчитат по-добри резултати – 55 на сто от това малцинство на възраст 15-64 години имат заетост.

При жените от ромски произход в посочените страни се отчита още по-висока безработица – близо 75 на сто (България, Чехия и Унгария).

Най-лоши резултати в тази област отчита Сърбия – едва девет процента от ромските жени имат постоянна работа.

В обхванатите от изследването държави е установено, че рискът от безработица сред ромите е два пъти по-голям, отколкото при останалото местно население.

За България се отчита, че 81 на сто от ромите са заплашени от липсата на заетост, а най-високият резултат в тази посока е в Румъния – 87 процента, съобщава БТА.

Общо шест процента от българите и 42 процента от българските роми са заявили, че са си легнали поне веднъж гладни през последния месец.

Отново в Румъния се отбелязват най-лошите резултати по този въпрос – 61 процента от анкетираните роми не са вечеряли поне веднъж в последните 30 дни.

Това е 10 пъти повече от подобните отговори, получени от останалите участници в допитването от неромски произход.

Според представените резултати в България ромите са два пъти по-изложени на бедност (80 процента) от етническите българи. Сходни са данните в Унгария, Чехия и Словакия.

Световната банка предлага разгръщане на схемите за микрокредитиране на ромското малцинство, тъй като съществена част от работещите представители на това малцинство се определят като „самонаети“, т.е. развиват икономическа дейност, независимо от работодател.

Еврокомисарят по заетостта, социалните въпроси и приобщаването Ласло Андор коментира, че проект, осъществен в Унгария, дава пример за добър опит в усилията за преодоляването на безработицата сред ромите.

Проектът предвижда отпускане на социални микрокредити за представители на малцинството, които желаят да развиват самостоятелна икономическа дейност.

#Централна и Източна Европа #роми #Световната банка #Брюксел #България #Чехия #Сърбия #Унгария #Словакия #Румъния #Ласло Андор #еврокомисар по заетостта #социалните въпроси и приобщаването

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »