Държавата готова да удължи мярката 60 на 40 чак до Нова година

Държавата готова да удължи мярката 60 на 40 чак до Нова година
МС
A A+ A++ A

„Всичките ни усилия са фокусирани върху подкрепата на заетостта. Ще продължим да предлагаме нови мерки. Имаме готовност да удължим и 60/40 до края на годината”. Това заяви в ефира на Нова телевизия социалният министър Деница Сачева.

Тя допълни, че в момента се водят се разговори и за отпускането на за допълнителни средства от Европейската комисия.

Министър Сачева подчерта, че броят на безработните, които се регистрират в бюрата по труда в последната седмица, е намалял значително – до около 1000 души на ден. Заслуга за това имала и мярката 60/40, благодарение на която са спасени хиляди работни места. Кандидатствалите за такава финансова подкрепа получавали полагаемите им се средства в рамките на 12 дни. 7 били необходими за разглеждане на заявлението и още 5 – за превеждане на парите от Националния осигурителен институт.

„Говорим за запазване на почти 300 000 работни места. Поставили сме си за цел да задържим безработица до ниво от 6,5% в края на годината”, поясни Сачева.

Социалният министър категорично опроверга слуховете, че ще има намаление на пенсии и заплати. И допълни, че е възможен ръст на безработицата наесен. Една от причините за това би бил краят на сезонната работа.

Сачева не допуска, че сериозни злоупотреби от страна на хората, на които се полагат социални помощи. Тя не очаква онези, които в момента получават пари от бюрата по труда, по-късно автоматично да влязат в системата за социално подпомагане.

„Социални помощи в момента получават около 22 000 души, а помощи за безработица – около 110 000”, допълни министърът.

Тя коментира и темата за личните асистенти. „В момента в България те са 28 000 души. Алармираме за следния риск: от 1 януари 660 000 души ще имат право на личен асистент, което би струвало на държавата 36 млрд. лева. Не всички тези хора обаче имат нужда от асистенти. Истински нуждаещите се 35 000 – 40 000 души”, обясни социалният министър.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »