ЕС отваря отново границите си за 14 държави

ЕС отваря отново границите си за 14 държави
A A+ A++ A
От 1 юли държавите от Евросъюза трябва да започнат да премахват ограниченията за преминаване през вътрешните граници на граждани на Алжир, Австралия, Канада, Грузия, Япония, Черна гора, Нова Зеландия, Руанда, Сърбия, Южна Корея, Тайланд, Тунис, Марко и Уругвай.
 
САЩ, Бразилия и Русия остават в списъка на страните, чиито граждани нямат право да влизат на територията на Европейския съюз, позовавайки се на епидемиологични фактори, съобщи "Дойче веле".
 
Облекченията ще засягат и гражданите на Андора, Монако, Сан Марино, Ватикана.
  
През последния месец случаиете на коронавирус в САЩ постоянно нарастват, след като повечето щати облекчиха мерките за блокиране. Липсата на координация и неравномерен отговор от страна на федералното правителство допринесоха за няколко нови огнища в цялата страна.
 
Други държави в списъка са Бразилия, Русия и Индия, за които също се отбелязва, че броят на положителните случаи през последните седмици нараства. САЩ, Бразилия, Русия и Индия са страните с най-голям брой потвърдени случаи на заразяване с коронавирус.
 
Испанският външен министър Аранча Гонсалес Лая заяви, че в случая не става въпрос за демонстрация на приятелство или неприязън към други държави, а е проява на отговорност към сабите себе си.
 
По отношение на Китай ще действа изискването за потвърждаване на принцип на взаимност.
 
Списъкът на тези държави е само „техническа препоръка“. Европейският съвет е на мнение, че всяка държава-членка трябва да реши по какъв начин ще облекчи ограниченията за страните в него. При спазване на принципа за пълна прозрачност те имат правото да премахват постепенно ограниченията за пътуване с тези държави.
 
Списъкът със забранените и разрешени за пътуване държави ще се актуализира на всеки 14 дни.
Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »