Журналисти искат среща с еврокомисар Крус заради медийната свобода в България

Журналисти искат среща с еврокомисар Крус заради медийната свобода в България
Очаква се Нели Крус да посети София на 19 септември, за да се информира на място за състоянието на медийната свобода. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Група български журналисти изпратиха отворено писмо до заместник-председателя на Европейската комисия Нели Крус с молба за среща.

На изслушване за медийната свобода в Брюксел на 6 юни тя подчерта, че свободата на медиите в България за нея е личен приоритет.

Очаква се Нели Крус да посети София на 19 септември, за да се информира на място за състоянието на медийната свобода.

„Приехме с надежда и думите ви, че свободата на медиите в България е личен приоритет за Вас, както и заявлението Ви, че внимателно ще следите ситуацията у нас. Смятаме, че е изключително важно да получите информация от първа ръка за истинските условия, при които работят българските журналисти. Затова искаме публична среща с вас и се надяваме да успеете да вместите в натоварената си програма такъв ангажимент“, се казва в писмото на журналистите.

Авторите му изразяват мнение, че Нели Крус няма да научи достатъчно за „политическата зависимост, корпоративния и политически контрол над информацията, както и за случаите на физическо насилие над журналисти“ само от срещите си с представители на институциите или на двата издателски съюза.

„Българският печат е заложник на войната между двата издателски съюза. Голяма част от анализите, коментарите и разследванията целят единствено да разобличат другата страна и не служат на интересите на читателите. Епизодичните случаи на смели позиции също често са в контекста на тази война. Независими гласове извън тази схема пък попадат под ударите и на двете страни“, алармират журналистите.

Те посочват още, че концентрацията на собственост в медиите чрез поставени лица заема застрашителни размери.

Журналистите припомнят, че през 2011 г. и 2012 г. редица авторитетни международни институции и организации са отправили изключително сериозни критики към медийната среда в България.

Сред тях бяха IREX, „Фрийдъм Хаус“, „Репортери без граници“, SEEMO, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, Държавният департамент на САЩ, „Прозрачност без граници“.

В доклада „Застрашените свобода и плурализъм на медиите“ Фондация „Медийна демокрация“ картографира проблемите на българските медии, като постави политическата зависимост на първо място, следвана от ограничен плурализъм, икономически зависимости, насилие над журналисти, влошаване на качеството на медийното съдържание и наличие на твърде ниски професионални стандарти, припомнят още журналистите.

„Това не е просто проблем на българското общество, а на целия Европейски съюз, защото са поставени под въпрос не само европейските ценности, а и европейските пари“, категорични са авторите на писмото.

Като пример се посочва случаят с 25-годишна бивша служителка на Министерството на земеделието, която получава близо 50 000 лв., за да създаде „Фейсбук“ и „Туитър“ профили на Програмата за развитие на селските райони.

„Обичайна практика не само на това ведомство е да използват парите за популяризиране на оперативните програми като начин да си купят медиен комфорт, тъй като в условията на криза и намаляващи приходи от реклама институционалните рекламодатели са основен източник на приходи за големите медии“, се казва още в писмото до еврокомисар Нели Крус.

„Ситуацията на медиите у нас е заплаха не само за българското общество, но и за целия Европейски съюз. Ситуацията в България заслужава не по малко внимание от тази в Унгария, когато ЕС (и лично Вие) се намеси и изрази позиция против опитите за ограничаване на медийната свобода. Разчитаме това да се случи и у нас“, завършва писмото от група български журналисти до зам.-председателя на ЕК Нели Крус.

Писмото е подписано от Аделина Марини, Антоанета Цонева, Асен Генов, Асен Йорданов, Асоциация на европейските журналисти – България, Атанас Чобанов, Владимир Йончев, Даниела Горчева, Едвин Сугарев, Иван Бакалов, Иван Бедров, Иво Инджев, Ирен Филева, Ирина Недева, Константин Павлов, Лидия Павлова, Лили Маринкова, Мирела Веселинова, Петьо Цеков, Пламен Даракчиев, Полина Паунова, Ралица Ковачева, Росен Босев, Румяна Червенкова, Силвия Великова, Стояна Георгиева, Тони Филипов, Цветозар Томов, Център за развитие на медиите, Юлияна Методиева, Ясен Бояджиев.

#Нели Крус #медии #България #журналисти #ОССЕ #ПАСЕ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"