Тръмп казвал директно на Меркел, че е слабачка, на Тереза Мей, че е глупачка! Говорил най-много с Ердоган

Тръмп казвал директно на Меркел, че е слабачка, на Тереза Мей, че е глупачка! Говорил най-много с Ердоган
A A+ A++ A

В стотици висококласифицирани телефонни разговори с чуждестранни държавни и правителствени ръководители президентът Доналд Тръмп е бил системно неподготвен за обсъждане на сериозни въпроси, често е демонстрирал надмощие в разговорите си с властни лидери като руския президент Владимир Путин и турския президент Реджеп Ердоган и се е държал толкова обидно за лидерите на основните съюзници на Америка, пише днес в Си Ен Ен легендарният разследващ журналист Карл Бърнстейн, който разкри аферата "Уотъргейт".

Тези разговори са убедили висши американски представители - включително бивш държавен секретар и министър на отбраната, двама съветници по националната сигурност и най-дългогодишният му шеф на кабинета на Тръмп - че самият президент представлява опасност за националната сигурноста на Съединените щати, посочва той.

Телевизията, която не се отличава с особени симпатии към Тръмп и често е порицавана от него като "фалшива", се позовава на неназовани източници от Белия дом и от разузнаването, запознати добре със съдържанието на разговорите. Бърнстейн  и колегата му от "Вашингтон пост" Боб Уудуърд направиха разкритията в аферата "Уотъргейт" през 1972 г., довела до оставката на президента Ричард Никсън  две години по-късно.

Притесненията на споменатите длъжностни лица за разговорите - и по-специално поведението на Тръмп към Путин - придобиват ново звучене на фона на докладите, за които президентът може би е научил още през март, че Русия е плащала на талибаните, за да убиват американски войници в Афганистан. Въпреки това държавният глава не е предприел никакви действия.

Източници на Си Ен Ен, цитирани от clubZ са казали, че между Путин и Тръмп е имало разговори за желанието на Тръмп да сложи край на американското военно присъствие в Афганистан, но не са били обсъждани предполагаемите награди за талибаните.

Тръмп досега има най-много разговори по телефона с Ердоган, който понякога се е обаждал в Белия дом поне два пъти седмично и бил пряко свързван с президента по нареждане на Тръмп. В същото време президентът редовно е сплашвал и унижавал лидерите на основните съюзници на Америка, особено две жени между тях: казвал на британската министър-председателка Тереза ​​Мей, че е слаба и че ѝ липсва смелост; а на германската канцлерка Ангела Меркел, че е "глупава".

Тръмп непрекъснато се е хвалел пред своите колеги държавни глави, включително автократичния престолонаследник на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман и севернокорейския диктатор Ким Чен Ун, за собственото си богатство, гениалност, „страхотни“ постижения като президент и „идиотизма“ на  предшествениците му.

В разговорите си както с Путин, така и с Ердоган, Тръмп изпитвал особена наслада от това да злослови за бившите президенти Джордж Буш и Барак Обама и да казва, че да се работи пряко с него би било много по-ползотворно, отколкото по време на предишни администрации. 

Това е накарало съветниците по националната сигурност Хърбърт Макмастър и Джон Болтън, министъръра на отбраната Джеймс Матис, държавния секретар Рекс Тилърсън и шефа на президентския кабинет Джон Кели, както и служители на разузнаването - да заключат, че президентът често е бил "заблуден" в отношенията си с чуждестранни лидери.

Източниците са казали пред телевизията, че има малко доказателства, че с времето президентът става по-умел или по- компетентен в телефонните си разговори с повечето държавни ръководители. По-скоро той продължаваше да вярва, че може или да омагьоса, да нахока или да сплаши почти всеки чуждестранен лидер да капитулира пред волята му и често преследва цели, по-подходящи за неговия си дневен ред, отколкото за онова, което мнозина от неговите старши съветници са смятали за национален интерес.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »