Жени да поемат 40% от ръководните постове в компаниите иска ЕК

Жени да поемат 40% от ръководните постове в компаниите иска ЕК
Към днешна дата в директорските бордове на водещите европейски компании на жените се падат 13,7% от местата. До 2020 г. те трябва да са 40%. Снимка: theankerconsultinggroup.com
A A+ A++ A

Глоба заплашва компаниите от Европейския съюз, чиито акции се търгуват на фондовите пазари, ако до 2020 г. 40% от ръководните им постове не са заети от жени.

Съответното законодателство е подготвено от Европейската комисия и следващия месец ще се внесе за одобрение от страните – членки на ЕС, съобщава вестник „Файненшъл таймс“, цитиран от Информационна агенция „Фокус“.

„Към днешна дата в директорските бордове на водещите европейски компании на жените се падат 13,7% от местата. Това положение трябва кардинално да бъде променено до края на десетилетието“, категорични са от ЕК.

Редица европейски държави, сред които Франция, Италия, Испания и Холандия, вече са въвели в своето национално законодателство съответните норми.

Европа пропилява интелекта на жените. В ЕС 60% от студентите в университетите са жени. Въпреки това заетостта при жените е по-малка в сравнение с тази при мъжете.

Едва всеки десети ръководител на фирма е жена, обяви миналия месец министърът по европейските въпроси в шведското правителство Биргита Олсон в статия за вестник „Стампа“.

#жени #Холандия #Испания #Италия #Франция #вестник „Файненшъл таймс“ #ЕК #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »