Мерцедес изоставя сребърния цвят във Формула 1 и се пуска с черни болиди в битката срещу расизма

Мерцедес изоставя сребърния цвят във Формула 1 и се пуска с черни болиди в битката срещу расизма
A A+ A++ A

Шампионите при конструкторите във Формула 1 - Мерцедес, ще използват черни автомобили за сезон 2020 в понеделник като част от общественото обещание за допълнително подобряване разнообразието в тима и света на автомобилните спортове.

Мерцедес традиционно се състезава в сребърни цветове по време на престоя си във Ф1, но ще премине на черно. Тимът разкри, че движението Black Lives Matter е „светнала сигналната лампа за това колко нужни са нови мерки и действия в борбата срещу расизма и всякакви други форми на дискриминация“. Новият облик на болидите ще бъде официално представен, когато световният шампион от Великобритания Люис Хамилтън и финландският му съотборник Валтери Ботас участват в откриващото за сезона състезание в Австрия тази неделя.

„Расизмът и дискриминацията нямат място в нашето общество, спорт и тим – този принцип лежи в ядрото на Мерцедес. Но правилните виждания и принципи не са достатъчни, когато не изразим гласно позицията си. Искаме да използваме гласа си и нашата глобална платформа, за да говорим за уважението и равенството, и „сребърната стрела“ ще кара в черно за целия сезон 2020, за да покажем отдадеността си към по-голямото разнообразие в нашия отбор и спорт“, каза шефът на Мерцедес Тото Волф в свое изявление.

Мерцедес сподели, че само 3% от техния работещ персонал се идентифицира като принадлежащ към етническо малцинство, докато 12% са жени. Отборът планира създаването на програма за разнообразие преди края на сезона, за да подобри цифрите и да окуражи хората от по-нископредставителните групи във Формула 1. „Важно е да оползотворим тази възможност и да я използваме за да образоваме себе си, независимо дали сме лице, марка или компания, за да направим значими промени, когато говорим за гарантирането на равенство“, каза Хамилтън. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »