Удължават извънредната обстановка и след края на месеца

Удължават извънредната обстановка и след края на месеца
МС
A A+ A++ A

При сегашния нов пик на коронавируса усилията са насочени към контрола над изпълнението на съществуващите предпазни мерки. Той ще бъде затегнат, но въвеждане на нови ограничения не се предвиждат, обеща в студиото на БНТ доц. Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор.

Доц. Кунчев обрисува картината на заболеваемостта сега. 320 души са лежащо болните в момента. 20% от заразените се нуждаят от болнична помощ, а 4-5 % - от сериозна помощ в интензивен сектор. Заразените са разпределени на клъстъри.

Специалистите полагат се усилия за ограничаване на получените огнища. Напоследък обаче се наблюдават и отделни случаи на други места в страната.

Това, по думите на Кунчев, означава, че сме в прехода към дифузно заразяване. Нови случаи ще има там, където се допусне неспазване на мерките, категоричен беше той.

Експертът не може да обвърже достигането на определен брой заразени с евентуално връщане на мярката за оставане по домовете.

"Въпрос на експертна преценка е, включително и на това какви са случаите. Ако при пасажа на вируса през хората наистина се стигне до намаляване на неговата инфекциозност /само че за момента нямаме такива данни/, е възможно хората да го карат много по-леко..."

Доц. Кунчев заяви, че много внимателно се следи какво става германската кланица, станала огнище на заразата в последните дни. Там работят български работници, част от които са се прибрали у нас. Затова има вероятност от внос на зараза.

Ангел Кунчев призова хората да слушат тези, кои носят отговорност. Той подчерта, че намирането на баланс между грижата за здравето на обществото и опазването на икономиката е много трудно и това е основната задача на специалистите, ангажирани с организацията на борбата с вируса.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"