Българи у нас и по света отбелязаха Деня на българския фолклор - 22 юни

Българи у нас и по света отбелязаха Деня на българския фолклор - 22 юни
PhotoBulgaria
A A+ A++ A

Концерт-спектакъла „Време за фолклор“ събра стотици на „Платформа А6“ до НДК

 

Хиляди българи у нас и по света се включиха в отбелязването на Деня на българския  фолклор - 22 юни в социалните мрежи. Снимки и видеа на хора с народни носии от различни места, свързани със силата на българския дух и магията на народното jворчество, пренесено през вековете до днес създадоха празнично настроение онлайн.
Кулминацията на празника беше в 20 часа на Платформа А6 до НДК, където стотици присъстваха на концерт-спектакъла „Време за фолклор“ с участието на Ансамбъл „Чинари“, Димитър Туджаров - Шкумбата, Стоян Янкулов – Стунджи, група „Етнотикс“, „Булгарина“, „Национално училище за танцово изкуство“ – гр. София и Чинари Дръмс. Събитието се излъчваше и на живо в социалните мрежи. Така достигна до всяка точка на света, където живее българското.

Във време, в което изкуството и културата са в изпитание и доказват силната си мощ, фолклорът се оказа този, който обединява и сплотява и в ситуацията с COVID -19, а хуморът - определено вдига духа. Съчетанието от двете изправи публиката на крака. Много позитивна енергия и емоции, феерия от ритми, музика и темпераментни танци от всички фолклорни области на България завладяха пространството на открито. В началото
леко плахо, а в края на спектакъла ударно и сърцато в синхрон със случващото се на сцената зрителите аплодираха изпълненията на харизматичните певци и танцьори, виртуозните музиканти и известния комик.

При спазване на всички противоепидемични мерки „Време за фолклор“ илюстрира завръщането на българите към корените – тенденция, която все по-ясно се откроява през последните години.

„Това е мостът между миналото и настоящето, както и надеждата, че ще продължи да ни има“, категорични са артистите, включили се в първото културно събитие на открито на „Платформа А6“, свързано с отбелязването на Деня на българския фолклор 22 юни.



Хиляди хора и институции, в това число и Министерството на културата подкрепиха през 2019 г. идеята на Асен Павлов и Ансамбъл „Чинари“ денят на лятното слънцестоене – изключително важен в календара на старите българи, да се превърне в официален празник на българския фолклор.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »