Оценяват учениците и по проекти през новата учебна година

Оценяват учениците и по проекти през новата учебна година
В новите учебни програми обаче никъде няма да има теоретични знания над 60%, обеща Милена Дамянова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Учениците от 1. до 12. клас ще работят по проекти по всички учебни предмети и ще бъдат оценявани по тях от новата учебна година, съобщи зам.-министърът на образованието, младежта и науката Милена Дамянова.

Министерството на образованието изисква да има оценка на учениците и по проекти, тъй като наредбата за оценяване е много остаряла и се нуждае от промени, обясни Милена Дамянова в интервю за БТА.

Тя добави, че и сега в някои училища, например в Софийската математическа гимназия, имало подобно оценяване.

Зам.-министърът на образованието отбеляза, че се очаква да бъде приет новият Закон за предучилищното и училищното образование, в който ще има и стандарт за оценяването. По думите й „той ще внесе новостите от учебната 2013/2014 година“.

Според Милена Дамянова този вид оценяване ще мотивира учениците, ще провокира интереса им, а това от своя страна ще подобри и дисциплината им.

„Чрез оценяването по проекти целим учениците да развият способността да покажат своите силни и слаби страни, да формират реална самооценка и да си поставят цели“, заяви Милена Дамянова.

През учебната 2012/2013 г. ще има промени в националното външно оценяване по български език и литература в четвърти клас, разкри още зам.-министърът.

По думите й това ново оценяване ще даде по-реалистична картина за уменията за четене на малките ученици, разбирани в по-широк смисъл като умения за възприемане и обработване на информация, а не само като ограмотяване.

По математика, „Човекът и обществото“ и по „Човекът и природата“ външното оценяване през учебната 2012/2013 г. отново ще е с тестове, съобщи Милена Дамянова.

„Сега ще намалим в тестовете броя на задачите от 20 на 19 по тези три предмета. 16 ще са задачите от затворен тип, а 3 ще са отворените и те ще изискват логическо мислене, креативност и инициативност“, обясни тя. И четирите теста в четвърти клас ще се решават, както и досега, за един учебен час.

През новата учебна година няма да има промени в националното външно оценяване по математика и по български език и литература в седми клас – форматът на изпитите и задачите си остават каквито бяха през изминалата учебна година.

Промени обаче ще има във външното оценяване при другите предмети от националното външно оценяване в седми клас – в природните и обществените науки, и в чуждите езици.

„С тези учебни предмети не се кандидатства и към тях „интересът и вниманието като че ли са доста занижени и не се възприемат насериозно“, коментира зам.-министърът.

В държавните зрелостни изпити за 12. клас през новата учебна година няма да има никакви промени, обяви Милена Дамянова.

Новите учебни програми вече се обсъждат.

„Учебните програми от първи до седми клас бяха предоставени на рецензенти в началото на август“, обяви зам.-министър Милена Дамянова. Те ще бъдат утвърдени с новия Закон за предучилищното и училищното образование.

„Това е закон, който много е обсъждан, очаква се от гилдията. Той ще подреди образователната ни система, ще позволи да има промяна в учебното съдържание, за да имаме нови и интерактивни учебници“, обясни още Милена Дамянова.

По думите й в новите учебни програми ще бъде заложено, че до 60% от учебното съдържание трябва да е отделено за теоретичните знания, а 40% – за практическите упражнения.

„В новите учебни програми обаче никъде няма да има теоретични знания над 60%“, обеща Милена Дамянова.

#Милена Дамянова #Закон за предучилищното и училищното образование #учебници

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници