„Уолстрийт Джърнъл“: България зарязва еврозоната

„Уолстрийт Джърнъл“: България зарязва еврозоната
Премиерът Бойко Борисов (вдясно) и финансовият министър Симеон Дянков (вляво) обявиха, че България се отказва от еврозоната заради засилваща се несигурност в перспективите пред ЕС. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Автор: Джо Паркинсон, „Уолстрийт Джърнъл"; Превод: БТА

България – най-бедната страна в Европейския съюз, която в същото време е и една от малкото страни без фискални проблеми сред членовете на Съюза, замрази за неопределено време отдавнашните си планове да се присъедини към еврозоната.

Така България стана поредната страна с разумна фискална политика, която охлажда ентусиазма си да въведе изтерзаната от проблеми обща валута.

Премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Симеон Дянков обявиха, че решението да се замразят плановете за присъединяване към еврозоната - което отдавна е стратегическа цел на няколко правителства в бившата комунистическа страна - било взето заради влошаващите се икономически условия и засилваща се несигурност в перспективите пред ЕС.

„В момента не виждам никаква изгода от присъединяването към еврозоната, това ще бъде свързано единствено с разходи“, заяви Симеон Дянков.

Миналата седмица и премиерът на Литва Андриус Кабилиус също обяви, че неговата страна ще се присъедини към еврозоната „едва когато Европа е готова за това“. Така той показа, че ентусиазмът на Литва да влезе в еврозоната е охладнял.

Андриус Кабилиус направи това свое изявление, след като премиерът на Латвия Валдис Домбровскис обяви, че неговата страна ще вземе решения за графика за присъединяване към еврозоната през пролетта на 2013 г., което е отстъпление от преди това обявеното намерение присъединяването да стане през 2014 г.

България бе аплодирана през 2011 г., че успя да намали бюджетния си дефицит до 2,1% от БВП, като замрази заплати и пенсии. Икономиката се стабилизира допълнително от валутния борд, който обвързва лева с еврото и принуждава правителството да следва строга бюджетна политика.

След три години на строги бюджетни ограничения София сега удовлетворява критериите за присъединяване към европейския валутен механизъм, който е последен етап преди въвеждане на еврото.

Според премиера Бойко Борисов „ще станем свидетели на задълбочаващо се разделение в Европа, тъй като много правителства не са готови да направят трудните решения, пред които са изправени“.

Макар да е в периферията на еврозоната, развитието на България е силно зависимо от по-големите икономики в ЕС.

Засега страната съумяваше да се справи с кризата в еврозоната. Миналата година икономиката и нарасна със скромните 1,7%, а Европейската банка очаква темпът на растеж тази година да се забави допълнително до 1,2%.

Безработицата е над 12%, което е наполовина на равнището в Гърция и Испания, а руските инвестиции в черноморските курорти растат бързо.

Уязвимостта на България от влошаващото се здраве на еврозоната през последните месеци се засили заради разрастващите се икономически проблеми край границите й.

Съседна Румъния изпадна в политическа криза, след като правителството се опита да свали президента Траян Бъсеску заради обвинения в корупция.

Сърбия и Македония разчитат на средства отвън. В развитието на икономиката на Турция, която миналата година регистрира 9% увеличение на БВП, се забелязва рязко забавяне, а това веднага се отрази върху двустранната търговия.

Комбинираното въздействие на различните фактори означава, че управляващата партия в България, която като че ли не е подвластна на политическата гравитация, като запази популярността си въпреки съкращенията на разходите, е изправена пред засилващ се натиск.

Проучванията на общественото мнение показват, че партията ГЕРБ на премиера Бойко Борисов остава най-популярна в страната, но обществената подкрепа за нея намаля значително през последните месеци заради мерките за строги икономии и липсата на съществени резултати от борбата с организираната престъпност и корупцията.

За Борисов обаче ще бъде много трудно да сформира еднопартийно правителство след парламентарните избори догодина.

#Румъния #Македония #Турция #Траян Бъсеску #Испания #Гърция #Бюджетен дефицит #Валдис Домбровскис #Литва #Симеон Дянков #Бойко Борисов #„Уолстрийт Джърнъл“ #еврозона #ЕС #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от България: поглед отвън
Последно от България: поглед отвън

Всички новини от България: поглед отвън »