189564 статии       |       383 интервюта       |       1524 снимки       |       38127 абоната       |      
USD 1.65077| EUR 1.95583| GBP 2.17187|
In English На русском
Вход

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   ПротестиКоронавирусБрекзитВоден режим ПерникПо ваш сигнал

Размер на шрифта:   

Банките отпускат безлихвените коронакредити по нови правила

21 юни 2020, неделя / 13:01; Коментари: 0
Send to Kindle
Банките отпускат безлихвените коронакредити по нови правила
Pixabay

Нови правила за отпускането на безлихвен заем до 4500 лева за физически лица, съобщава Нова телевизия. Процесът се улеснява, като вече няма да е нужно кандидатстващите да са в неплатен отпуск или с прекъсната работна дейност. Променя се и периодът, за който самоосигуряващите се лица могат да се позовават на спад на доходите си.

Живко Желев е управител на фирма във Варна. Разказва, че се самоосигурява, а до кризата бизнесът му вървял добре. Коронавирусът рязко променя ситуацията. „През март месец, когато влезе извънредното положение имам спад с 19% на приходите, а април с близо 40%”, сподели той.

Така Живко започва да чака с нетърпение какви икономически мерки ще избере правителството. Спира се на безлихвения кредит до 4500 лева за лица, които сами внасят осигуровките си. Кандидатства, но получава отказ. Заради изискването, че трябва да има спад на доходите за първото тримесечие на годината. „Периодът, който трябва да реализираме спад е януари, февруари, март. Месеците януари, февруари по никакъв начин нямат отношение към извънредното положение, то тогава още не е действало”, допълни Желев.

Сигналите за откази за кредит с тези мотиви към Българската банка за развитие са много. Затова се правят и промените. „Ще се разшири времето, през който трябва да се докаже този спад на дохода. Ще се включи третото, а евентуално и четвъртото тримесечие. Докато  можеха в началото да кандидатстват служители, самоосигуряващи се, които са в неплатен отпуск поради прекъсване на работа, сега те могат да са се върнали на работа и отново да кандидатстват по тази мярка”, обясни София Касидова от Българската банка за развитие

Ще се разшири времето, през който трябва да се докаже този спад на дохода. Ще се включи третото, а евентуално и четвъртото тримесечие. Докато  можеха в началото да кандидатстват служители, самоосигуряващи се, които са в неплатен отпуск поради прекъсване на работа, сега те могат да са се върнали на работа и отново да кандидатстват по тази мярка.

Според обновените изисквания кандидатите за кредит трябва да са наети на трудов договор 6 месеца преди момента на кандидатстване. Досега се зачиташе времето от пускането им в неплатен отпуск. „Това, което най-добре отговаря на хората се напипва в процеса на развитие на ситуацията”, допълни Касидова.

Сега Живко Желев е решен да кандидатства отново за заем. Не крие, че е оптимист, че този път ще бъде одобрен.ђеклама:
» Абонирай се безплатно за НОВИНИТЕ всеки ден
Разпечатай | Изпрати | Абонирай се за дума
» Напиши статия и ти
Реклама:
Реклама:

Абонирай се за
НОВИНИТЕ БЕЗПЛАТНО