Румъния може да изправи Холандия на съд заради Шенгенското вето

Румъния може да изправи Холандия на съд заради Шенгенското вето
Членството на България и Румъния в Шенгенското пространство, което има 25 страни-членки, остава под въпрос. Карта: Уикипедия
A A+ A++ A

Румъния може да изправи Холандия пред Съда на Европейския съюз за неспазване на законодателството на ЕС по повод обявеното холандско вето върху приемането на балканската страна в Шенгенското пространство.

Заместник-председателят на румънския Сенат Кристиан Дяконеску заяви във вторник, че ако Холандия се опита да блокира членството на страната в Шенгенското пространство, има възможност за сезиране, предаде агенция „Медиапул".

В петък холандският кабинет взе решение да наложи вето на присъединяването на България към Шенгенския договор на срещата на вътрешните министри от ЕС, насрочена за 22-ри септември.

Сезиране на Съда на ЕС от страна на Румъния по този повод обаче може да се извърши само с посредничеството на Европейската комисия.

Нейната роля, като защитник на прилагане на европейските закони, е ключова, тъй като обикновено тя сезира Европейския съд, а не потърпевшата страна. За целта обаче Румъния трябва да започне предварителна процедура в Комисията.

Намерението на холандското правителство да наложи вето на членството на България и Румъния в Шенген предизвика остри реакции и в двете държави.

Властите в Букурещ блокираха камиони с холандски лалета на границата с Унгария. Инцидентът стана известен като „войната с лалетата" и бе определен от холандски евродепутати като шантаж.

България и Румъния трябваше да се присъединят към Шенгенското пространство през март, тази година. След като приемането им в Шенген беше отложено, двете държави очакват решението, което ще се вземе на 22 септември.

Известно е, че Германия, Швеция, Дания и Финландия също са против членството на България и Румъния в Шенгенската зона поради политически причини и опасения от проблемите с корупцията и организираната престъпност в двете балкански страни, но най-категоричният отказ идва от Холандия.

#Букурещ #Румъния #Шенген #ЕК #Европейската комисия #ЕС #Съд на ЕС #вето #Холандия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"