Нетипично скъпи зеленчуци през лятото, доматите на двойни цени

Цените на хранителните стоки на едро поскъпват нетипично през лятото на 2012 г. Особено скъпи са зеленчуците. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Цените на хранителните стоки на едро поскъпват нетипично през лятото на 2012 г., като нивото им е с около 9% по-високо в сравнение със същия месец на предходната година.

През юли и август тази година се наблюдава обща тенденция на поскъпване на основните хранителни стоки, млечните произведения, плодовете и зеленчуците, съобщиха от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата пред БТА.

През август цените на брашно, олио и яйца се качват на месечна база с 3,5–6,8%. При млечните произведения, захарта, варивата и някои месни произведения поскъпването за месеца е с около 2-3%.

Лек спад на месечна база има при малотрайните колбаси, а цените на ориза, скумрията, пилето и каймата се задържат на нивата от юни.

Спрямо август 2011 г. поскъпване на годишна база е отчетено при яйцата – 29%, и при фасула - 20%.

Спад на стойностите на годишна база в диапазона 5-13% е отчетен при захарта, лещата, ориза, кашкавала, скумрията и колбасите.

Тенденциите, които се наблюдават при движението на цените на зеленчуците, са нетипични за този месец от годината, посочват от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

През август цените на едро на полските и оранжерийните краставици са по-високи с 30-40%, а на полските и оранжерийните домати - с 4-5%. Поскъпване на месечна база с 11% има при картофите.

Спад спрямо миналия месец е регистриран при зелените чушки с около 30%, при гроздето - средно с 43%, както и на дините.

На годишна база единственото значимо изключение от поскъпването е зрелият чесън.

Полските и оранжерийните домати са поскъпнали двойно - със 100%, а полските и оранжерийните краставици с около 70%.

#Държавна комисия по стоковите борси и тържищата #брашно #олио #яйца #ориз #кайма #яйца #захар #леща #кашкавал #краставици #картофи #чушки #чесън #домати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"