1000 бездомни кучета ще спят на топло през зимата в нов приют

1000 бездомни кучета ще спят на топло през зимата в нов приют
1000 бездомни кучета ще прекарат зимата на топло в новия приют в Горни Богров. Построяването му струва 1,3 млн. лв. и е на терен от 25 декара. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

1000 бездомни кучета ще прекарат зимата на топло в новия приют в Горни Богров.

Построяването му струва 1,3 млн. лв. и е на терен от 25 декара, а съоръжението ще бъде готово в края на октомври, стана ясно след проверка на столичния кмет Йорданка Фандъкова на строителната площадка на приюта, предаде бТВ.

Досега в България не е имало такъв голям приют за кучета и затова очакванията са, че след като заработи, бездомните животни по улиците видимо ще намалеят.

Действащите към момента приюти в София имат капацитет общо за 1 000 кучета - крайно недостатъчен за град, в който уличните кучета са поне десет пъти повече.

След като по-рано тази година двама души загинаха след нападения на бездомни кучета, общината обеща, че спешно ще построи приют. Работата по неговото изграждане вече върви с пълна сила.

„Всички кучета ще бъдат под навеси, в къщички, ще има места за разходка, включително зелени площи, на които доброволците да могат да разхождат кучета и да си изберат за осиновяване," заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

В новия приют първо ще бъдат прибрани агресивните глутници.

От началото на годината досега от общинското предприятие „Екоравновесие" са прибрали 3 000 животни.

Кметът на София още веднъж призова любителите на домашни животни да не изхвърлят кучетата си на улицата, защото именно по този начин популацията на бездомните се увеличава.

Кандидатите за осиновители могат да бъдат сигурни, че ако вземат куче от приют, то ще е ваксинирано, обезпаразитено и кастрирано и няма да дължат такси за него, докато е живо.

#бездомни кучета #приют #Горни Богров #Йорданка Фандъкова #доброволци #„Екоравновесие" #София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"