„Нойе Цюрихер Цайтунг": Медийната концентрация заплашва България

„Нойе Цюрихер Цайтунг": Медийната концентрация заплашва България
Концентрацията е думичката, с която може да се опише българския медиен пазар днес, коментира „Нойе Цюрихер Цайтунг". Скрийншот
A A+ A++ A

Автор: Рудолф Херман, „Нойе Цюрихер Цайтунг"; Превод: БГНЕС

Концентрацията е думичката, с която може да се опише българския медиен пазар днес. Целта на този процес е отстраняването на критичните гласове преди предстоящите догодина парламентарни избори.

Според местните наблюдатели в България се има концентрация на значими медии в ръцете на компании, близки до кабинета на Бойко Борисов.

Сайтът „Новините", който цитира „Бивол", съобщи, че министър-председателят Борисов е оказал натиск върху Любомир Павлов от „Медийна група България холдинг" да продаде вестниците „Труд" и „24 часа" на „Нова българска медийна група" на Ирена Кръстева и нейният син Делян Пеевски, който е депутат от ДПС. За двамата се смята, че имат добри отношения с управляващите.

Според „Бивол" Бойко Борисов е дал на Любомир Павлов да избере: или продава вестниците, или го чака затвор.

Павлов заедно със своя партньор - фармацевтичния бос Огнян Донев, бяха обвинени в пране на пари в началото на лятото и във връзка с купуването на „Труд" и „24 часа" от германската ВАЦ, която напусна българския пазар през 2010 г.

Ако двата вестника попаднат в ръцете на „Нова българска медийна група", тя ще има почти пълен монопол в печата.

„Сега" и „Капитал" са единствените печатни издания, които удовлетворяват по-взискателната аудитория.

Българските издания често се използват от техните собственици за защита на техния бизнес и срещу съперниците им.

„Бивол" съобщава, че премиерът е влязъл в контакт с водещи журналисти, за да задава редакционната политика след покупката на изданията от „Нова българска медийна група".

Бойко Борисов търси тотален контрол над пресата преди изборите през лятото на 2013 г.

Брюксел вече изрази своите притеснения чрез еврокомисаря по цифровите технологии Нели Крус, която ще посети България през септември. Тя ще повдигне пред властите въпроса за процесите в медийното пространство.

България се свлече от 35 през 2006 г. на 80 място днес в рейтинга на „Репортери без граници".

#Бойко Борисов #Любомир Павлов #„Медийна група България Холдинг" #вестник „Труд" #вестник „24 часа" #„Нова българска медийна група" #Ирена Кръстева #Делян Пеевски #Огнян Донев #вестник „Сега" #вестник „Капитал"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от България: поглед отвън
Последно от България: поглед отвън

Всички новини от България: поглед отвън »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"