България твърдо зад превозвачите си, дава пакет „Мобилност“ на съд

България твърдо зад превозвачите си, дава пакет „Мобилност“ на съд
БГНЕС
A A+ A++ A

Страната ни ще търси съмишленици, за да заведе дело в Съда на Европейския съюз в Люксембург, ако спорният пакет „Мобилност“ бъде приет в сегашния му вид от европарламента, стана ясно от думите на транспортния министър Росен Желязков, цитиран от БГНЕС.

Ресорната комисия в Европейския парламент вече отхвърли предложенията на България и другите периферни страни на Съюза по пакет „Мобилност“. С тях българските евродепутати и техни колеги от други шест държави настояваха за отпадане на текстовете за задължителното завръщане на камионите в страната на определен период от време, както и за ползването на седмичните почивки от водачите.

Голяма част от превозвачите вече заявиха мнение, че са готови да регистрират своите фирми в чужбина, за да избегнат част от рестриктивните режими, от което държавата пък ще понесе загуби заради пропуснатите данъци и осигуровки.

„Това е точно така. Този подход и тази тенденция ги наблюдаваме вече“, заяви днес министър Желязков.

Текстовете по пакета предстоят да бъдат гледани в пленарната зала на Европейския парламент на 8 юли. Ако бъдат одобрени, до края на месеца е много вероятно те да бъдат публикувани в официалния вестник на ЕС. От този момент страната ни разполага с 2 месеца да заведе иск.

„Той може да бъде заведен от България, а към него да се присъединят другите държави от Групата на единомислещите. Може и самият иск да бъде колективен – всички заедно. При всяко положение ни ще внесем за одобряване от Министерски съвет предметът и основанието на иска“, уточни министър Желязков.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »