Игнатов намекна за увеличение на учителските заплати от 2013 г.

Игнатов намекна за увеличение на учителските заплати от 2013 г.
Увеличение на учителските заплати най-вероятно ще има от 1 януари 2013 г., не от началото на учебната година, загатна министърът на образованието Сергей Игнатов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Увеличение на учителските заплати най-вероятно ще има от 1 януари 2013 г., не от началото на учебната година, загатна министърът на образованието Сергей Игнатов.

Просветното министерство подкрепя искането на учителите за повишаване за възнагражденията им, но това може да стане само в рамките на бюджетна процедура, посочи Сергей Игнатов, цитиран от Дарик.

„Имахме среща с премиера, с министъра на финансите, с председателя на Синдиката на българските учители и всички заявиха, че учителите заслужават и трябва да получат повече. Цялото правителство има желание от 1 януари, от следващата финансова година, това увеличение да стане факт, защото финансовите резултати на страната ни през последните месеци са изключително добри“, коментира образователният министър.

Средната учителска заплата в страната е около 730 лева. Има училища, в които надхвърля и 1000 лева, особено в професионални гимназии. Според Сергей Игнатов 30-те лева повишение, които преподавателите искат, са малко.

„Доста остаряло е да се мисли, че има централна заплата, определена от министерството или от правителството, за учителските заплати. Ние имаме система на делегирани бюджети и затова във всяко училище в зависимост от броя на училището и управлението на училището те получават различно“, коментира той.

Сергей Игнатов изтъкна, че през последната година заради кризата има изключително повишен интерес към учителската професия.

„В много селища това е единствената работа, подкрепена от държавата, независимо че училището е общинско. Имаме оплаквания от млади учители за това, че в някои градове не ги приемат на работа. Това означава, че най-хубавото се сбъдва - младите, образованите, новото поколение искат да станат учители“, каза министърът и допълни, че закритите училища за последните 3 години са 114.

Сергей Игнатов допълни, че само за учебната 2012–2013 г. допълнително в образованието ще влязат 520 млн. лева европейски пари.

Една част от тях ще бъдат изразходвани за ученически и студентски практики, за допълнителна квалификация на учителите, за подкрепа на младите учени и пр.

През последните 3 години около 1400 докторанти и млади учени са получили финансова подкрепа в размер на 20 000 лв. на проект.

„Аз като бях докторант, копаех канали, строях къщи. На Моллов къщата в София, той не знае, но аз съм я построил - последния, третия и четвъртия етаж, за да мога тогава да си платя аспирантурата, защото тогава държавата абдикира“, призна министърът.

По думите му места за 5-годишните деца има поне в големите градове.

„Миналата година 66% от общините въведоха задължителната детска градина за 5-годишните. Тази година би трябвало и останалите 34%. Има малки общини, за които все още нямаме ясен доклад защо се дърпат от тази работа, при условие че държавата дава пари“, разкри Сергей Игнатов.

Броят на първокласниците е приблизително същият като миналата година, информира още Сергей Игнатов.

„Основният ни ангажимент, голямото предизвикателство пред нас, е стартирането на системата за практики и стажове на ученици и студенти. Всеки завършващ професионално училище има възможност да изкара 240 часа в реална фирма. Това не е правено досега и това е голямо предизвикателство. До работни места за ученици и студенти“, поясни Сергей Игнатов.

Министърът на образованието откри във варненския курорт „Св. св. Константин и Елена“ информационна среща за възможностите за участие във финансираната от Европейския съюз програма „Идеи“.

Тя цели да привлича и задържа най-талантливите учени в Европа, като едновременно предоставя възможности за развитие на младите и на вече утвърдените изследователи.

#Сергей Игнатов #учители #заплати #стаж #практика #студенти #докторанти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"