Путин обяви извънредно положение заради мащабен нефтен разлив

Путин обяви извънредно положение заради мащабен нефтен разлив
A A+ A++ A

Руският президент Владимир Путин  обяви извънредно положение и разкритикува дъщерно дружество на гиганта „Норилск никел“ след масивен разлив на дизел в сибирска река.

Разливането на над 20 000 тона дизелово гориво се случило в петък. Резервоар за гориво се срути в електроцентрала близо до град Норилск, разположен над Арктическия кръг и изтича в близка река, предаде АФП, съобщава БГНЕС.

По време на видеоконференция Путин нахока ръководителя на дъщерното дружество на „Норилск никел“, което е собственик на електроцентралата ТЕЦ №3, след като служители заявиха, че компанията не е съобщила за инцидента.

"Защо правителствените агенции разбраха за това два дни след факта? От социалните медии ли ще научаваме за извънредни ситуации? Вие там добре ли сте?“, каза Путин на шефа на ТЕЦ-а Сергей Липин в необичайно остра реакция, излъчена по телевизията.

Губернаторът на региона на Красноярск Александър Ус каза на Путин, че "научил за реалната ситуация" едва в неделя, след като в социалните медии се появи тревожна информация.

Путин заяви, че се съгласява, че е необходимо национално извънредно положение, за да бъдат използвани повече ресурси за почистване.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »