Вивиан Рединг: Членството на Румъния в Шенген може да се отложи

Вивиан Рединг: Членството на Румъния в Шенген може да се отложи
„Основният въпрос е да знаем дали можем да имаме доверие в румънската правова държава“, подчерта еврокомисарят. Снимка: sbj-bg.eu
A A+ A++ A

Европейската комисия продължава да следи много внимателно политическата ситуация в Румъния и няма да бъде изненада, ако влизането на страната в Шенген бъде отложено, заяви еврокомисарят по правосъдието Вивиан Рединг.

„Запазваме едно внимателно наблюдение (на ситуацията в Румъния) след ужасната политическа битка през юли и август. Можeхме да поискаме спиране на един вид парламентарен пуч“, каза тя, цитирана от „Медиафакс“ и БТА.

„Успяхме да избегнем най-голямото зло благодарение на решителните действия на мнозина, включително Европейската комисия, Европейския парламент, европейски държави, но и на Международния валутен фонд. Най-големите отклонения можаха да бъдат ограничени благодарение на механизма за сътрудничество и проверка, който създадохме“, допълни еврокомисарят.

Тя изрази надежда, че всички политически актьори в Букурещ ще успеят да преодолеят разногласията, за да подготвят предизборната кампания през октомври.

„Младите демокрации от Изтока трябва да реализират за кратко време онова, което старите демокрации са направили за няколко десетилетия“, каза още Рединг в интервю за „Монд“, цитирано от „Дневник“.

Запитана от журналист на френския вестник дали смята, че присъединяването на Румъния към Шенгенското пространство все още е актуално, тя отговори, че няма да бъде изненадана, ако страните членки решат да не интегрират веднага Румъния.

Рединг посочи, че един от основните въпроси, свързани с присъединяването към Шенген, е функционирането на съдебната система и гаранциите в този смисъл, а не само техническото функциониране на границите, както оценява Европейската комисия.

„Основният въпрос е да знаем дали можем да имаме доверие в румънската правова държава“, подчерта еврокомисарят.

Румънското външно министерство реагира на интервюто, като посочи, че е изненадано от тези изявления.

В официално съобщение министерството припомни, че Румъния е изпълнила всички технически критерии, които се изискват за влизане в Шенген, и че това е било признато от страните – членки на ЕС.

Ведомството подчерта още, че механизмът за сътрудничество и проверка, с който Европейската комисия следи съдебните реформи в Румъния, и борбата с корупцията е отделен процес.

Министерството предупреди да не се създават предпоставки за дискриминационно отношение към страна членка, която е изпълнила всички задължения съгласно европейското законодателство.

Кампанията на водения от премиера Виктор Понта Ляв съюз срещу президента Траян Бъсеску парализира процеса на вземане на решения в Румъния.

Нейната кулминация беше провалилият се референдум за отстраняването на държавния глава от поста му.

#Европейската комисия #Вивиан Рединг #Румъния #Шенген #еврокомисар по правосъдието #Европейския парламент #Европейската комисия #Международния валутен фонд #Букурещ #ЕС #Виктор Понта #Траян Бъсеску #премиер на Румъния #президент на Румъния

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »