Родители на протест за липсата на детски ясли и градини, 8000 деца не са приети (СНИМКИ)

Родители на протест за липсата на детски ясли и градини, 8000 деца не са приети (СНИМКИ)
A A+ A++ A

Родители излязоха на протест срещу липсата на достатъчно места в общинските детски градини и ясли в София. Недоволстващите се събраха пред Столичната община. Протестът бе организиран във Фейсбук групата „Граждански протест против липсата на общински детски градини и ясли”.

По техни изчисления тази година не са приети 8000 деца или 42% от кандидатстващите. Те настояват и за създаването на работна група, чрез която да се обсъдят проблемите в сферата и варианти за повече места

„Налице беше прехвърляне на топката - в случая към районните кметове. По отношение на ваучерите - има подкрепа, но по-скоро няма да се случи“, подчерта Айра Антонова.

А зам.-кметът на София Тодор Чобанов подчерта, че август месец, когато бъде направено есенното класиране, броят на чакащите деца ще намалее. 

На срещата в Столична община днес с г-н Чобанов, г-жа Едрева и г-жа Минчева стана ясно:

- общинските терени за строителство на нови детски градини в София са почти изцяло
усвоени, т.е. няма терени;

- общината ще предложи на строителите на нови офис-сгради и жилищни сгради да
предвиждат детски градини на партерните етажи; но към момента това не е възможно,
поради нормативните изисквания към детските градини;

- през есента свободните места за деца с ХЗ и СОП в първа градинска група ще бъдат
прехвърлени към местата по общ ред. Това са около 1500 места, които уви няма да
покрият недостига. А и това прехвърляне не е новост, то се случва всяка година!

- общината не е против ваучери за «алтернативни» детски заведения, но е необходимо
този тип заведения да бъдат законово уредени.

- дори да се строят десетки детски градини, няма вероятност в близките години да има
достатъчно места;

- единственото решение на проблема са ВАУЧЕРИТЕ! За да станат те факт, е нужна
законодателна промяна.

Ето какво споделиха и протестиращите майки:

Г-н Чобанов изрично заяви пред майките, петимата родители на срещата днес, че общината е «ЗА» ваучери за не-общински заведения. Озадачени сме от по-късно изнесената в медиите информация, че по същия въпрос според Чобанов общината нямала ресурс, и било по- добре да вложи тези средства в строителство. Озадачени сме и от факта, че в списъка нови градини в ИСОДЗ има едва ТРИ нови, в сравнение със списъка от 2018г. И тези три нови градини са в Сеславци, Филиповци и Горна баня! Според нас, изводът от срещата е следният:

- следващият протест ще е пред Министерски съвет, с искане за среща с г-н Бойко Борисов
и незабавно решение на проблема с неприетите деца под формата на компенсации
/ваучери за всяко дете/

-протестите ще продължат докато не остане нито едно неприето/не-компенсирано дете! Предлагаме от днес нататъкосновно наше искане да бъде: ВАУЧЕРИ ЗА НЕПРИЕТИТЕ ДЕЦА!

Отчаяни родители искат Борисов и Фандъкова да ги обезщетят заради детските градини.

Отворено писмо до премиера Бойко Борисов, столичната кметица Йорданка Фандъкова, заместника ѝ Тодор Чобанов и дори до главния прокурор Иван Гешев заради проблема с детските градини в София изпратиха граждани, родители и членове на Фейсбук групата "Граждански протест против липсата на общински детски ясли и градини".
В писмото се подчертава, че в столицата 7911 деца за тази година остават извън общинските ясли и детски градини, но част от тях ще минат на второ класиране и въпреки това 7146 отпадат със сигурност, а местата са 1800 по-малко от миналата година. Това значи закрити приблизително 20 детски градини, твърдят хората, подписали писмото.
Тази година няма места за 42% от кандидатстващите в детските градини. Неприетите само в яслени групи през 2019-та бяха 6 222, а през 2018-та – 5 769, оплакват се хората.

436 лева субсидия от общински и държавен бюджет получава всяко записано в детска ясла дете за календарен месец. Знаем, че в детската градина сумата варира спрямо възрастовата група. Некласираното дете не само, че не получава тази субсидия, но родителите са принудени да заплащат такси на частни ясли и градини, които са в пъти по-високи, казват хората. "Тези родители плащат дeсетократно – веднъж чрез плащане на данъци и такси издържат приетите деца на други хора, и втори път – своите", пише в писмото.

"Ако некласираните 7 146 деца се преместят извън столицата, държавата ще е длъжна да осигури средства за посещението им в ясла/градина. В провинцията сгради има, но деца няма. Поради недостига на места в столицата, децата ни спестяват милиони на държавата - само защото живеят в София! Разликата в разходите на семейство с класирано и семейство с некласирано дете за период от 6 учебни години /2 яслени и 4 градински/, може да достигне до 60 000 лева на дете", пише в писмото.

Затова хората искат от държавата следното:

1. Пряка финансова подкрепа - ваучери за всяко дете, некласирано в общинска ясла/детска градина за посещение на алтернативно детско заведение. Адекватно подпомагане на алтернативните форми за отглеждане на деца - частни детски ясли и градини, родителски кооперативи, публично-частни партньорства, детски центрове и др.

2. Ударно строителство на нови ясли и детски градини, при ясен план-график. Анализ на подходящите за строителство общински терени и подходящите за преустройство в ясли и градини общински сгради. Ясна система за граждански контрол върху изпълнението на план-графика за строителство. Искаме да се знае: кога, къде и какво се строи и ще бъде построено? Ако е необходимо – преразглеждане и повишаване на месечните такси в яслите и детските градини на територията на Столична община.

3. Равен достъп до образование на неприетите деца, съобразено с държавен образователен стандарт, под формата на посещаване на педагогически ситуации или друга алтернатива, защото родителите нямат възможността и знанията да обучават децата си по всички образователни направления, съобразени с наредба Номер 5 на МОН. Еднакъв прием/брой места във всички детски заведения по райони, за всеки набор, а не както сега децата, родени в определени години и райони, които разполагат с хиляди по-малко места шанс в “лотарията”.

4. Анализ на ситуацията за 10 години назад и среща с министър-председателя на Република България г-н Бойко Борисов и кмета на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова!

"Действията и бездействията на държавата и общината нарушават правото на всяко дете до равен достъп, до социални и административни услуги, правото на образование и социализация. Ако Столична община продължава да нехае, ще предприемем всичко необходимо,за да бъде потърсена съответната отговорност", възмущават се хората. И посочват какво според тях се нарушава като закони от властта:

- Правото на образование на всяко дете в България е закрепено в Конституцията /чл. 53, ал.1/, като по силата на закон - Закона за предучилищното и училищното образование /ЗПУО/, образование се осъществява включително и в яслите. А съгласно чл. 47 от основния ни закон, отглеждането и възпитанието на децата до пълнолетието им се подпомага от държавата.

- Съгласно чл. 118, ал. 1 от Закона за здравето, за подпомагане на семейството при отглеждане на деца до тригодишна възраст и за осигуряване на тяхното нормално физическо и психическо развитие се създават детски ясли и детски кухни. Според ал. 2 на същия член, детските ясли са организационно обособени структури, в които медицински и други специалисти осъществяват отглеждане, възпитание и обучение на деца от тримесечна до тригодишна възраст.

- Съгласно чл. 117 от Закона за здравето, държавата и общините, юридическите и физическите лица създават условия за осигуряване на здравословна жизнена среда и нормално физическо и психическо развитие на децата.

- Съгласно чл. 2, ал. 1 от Наредба № 26 за устройството и дейността на детските ясли и детските кухни и здравните изисквания към тях, издадена от Министъра на здравеопазването (Наредба № 26), детските ясли са организационно обособени структури, в които медицински и други специалисти осъществяват отглеждане, възпитание и обучение на деца от тримесечна до тригодишна възраст.

- Съгласно чл. 1, ал. 3 от Наредба № 26, издръжката на децата в общинските детски ясли и дейността на общинските детски кухни се финансира от съответния общински бюджет.

- Съгласно чл. 119, ал. 3 от Закона за здравето, издръжката на децата в общинските детски ясли и дейността на общинските детски кухни се подпомагат от съответния общински бюджет.

- Съгласно ал. 4, за отглеждане на децата в общинските детски ясли, както и за получаване на детска храна от общинските детски кухни родителите и настойниците заплащат такси в размери, определени от общинския съвет в съответствие със Закона за местните данъци и такси.

- Съгласно чл. 1 от Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), държавата и общините отговарят за вредите, причинени на граждани и юридически лица от незаконосъобразни актове, действия или бездействия на техни органи и длъжностни лица при или по повод изпълнение на административна дейност. Считаме, че предоставянето на образователни и здравни услуги представлява административна дейност, като бездействието на държавата и Столична община. С оглед осигуряването на равенство и места за децата в яслена и градинска възраст е в пряка причинна връзка с огромна финансова тежест за родителите и ограничаване на свободния достъп до държавен и общински ресурс за всички деца.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »