На матурата по БЕЛ се падна Елин Пелин

На матурата по БЕЛ се падна Елин Пелин
A A+ A++ A

Близо 49 000 дванадесетокласници се явяват на матура по български език и литература. Те влязоха за първи път в училище от месеци, след като им се наложи да завършат дистанционно заради коронавируса. Зрелостниците писаха есе или интерпретативно съчинение по разказа „Чорба от греховете на отец Никодим” на Елин Пелин на последни 41-ви въпрос от матурата по български език и литература.

Изпитът започна точно в 9 часа. Всички зали бяха дезинфекцирани, а на входовете се мереше температурата на зрелостниците. Маските не бяха задължителни за носене по време на самия изпит, а само при контакт с квесторите.

Подготовката за изпита е отнела цяла седмица. Помещенията са дезинфекцирани няколко пъти, набавени са и шлемове за квесторите. Чиновете в в класните стаи са подредени на метър и половина дистанция, а във всяка зала има максимум по 10 деца. Училищата с над 100 ученици, явяващи се на матура трябваше да осигурят и поне два входа за достъп

Малко след 6 часа тази сутрин беше изтеглен и вариантът на матурата. 

Матурата се проведе в над 5 000 класни стаи, в които има и видеонаблюдение. Близо 30 000 квестори се грижеха за нормалното преминаване на изпита.

„При нас на изпит се явяват общо 137 ученици. Отворили сме два входа на сградата. Сложили сме указателни табели, колегите напътстват децата. Учениците са разбрали, че трябва да бъдат тук и малко по-рано”, каза директорът на 9-та Френска езикова гимназия Емилия Богданова.

„Децата трябва да носят лична карта, както и предпазна маска. Ако някой от тях е забравил своята – на входа сме осигурили достатъчно количество”, посочи още тя.

Мерките за безопасност не притесниха абитуриентите.

„Не мисля, че това е нещо, което би ни разсеяло и би попречило на изпитния процес. Гледам да съм спокойна, тъй като съм се подготвяла през годината и се надявам да се справим, въпреки обстоятелствата”, каза Марина.

За някои зрелостници дистанционната подготовка за изпита е донесла повече време за упражнения.

„Наистина ми беше по-лесно да си разпределям времето и не губих време в превоз между вкъщи и училище”, коментира Марина.

Други обаче отчетоха като минус това, че не са били в класната стая повече от два месеца.  „Като няма учител и малко по-трудно”, посочи Борислав.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »