Караниколов: Държавните бензиностанции няма да се изграждат със средства от бюджета

Караниколов: Държавните бензиностанции няма да се изграждат със средства от бюджета
A A+ A++ A

9% ДДС за ресторантьорите е временна мярка. Промени в данъчните закони трябва да се правят след много сериозни анализи, но ние сме в извънредна ситуация. Секторът на ресторантьорите беше абсолютно затворен. В него се изхранват около 300 хиляди души. Тази временна мярка е жизнено важна за сектора. Това ще ни даде анализ дали една такава мярка е важна и дали да бъде приета и за други сектори. Това е временна мярка, за да се спаси един сектор. Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов в ефира на БНР.

"Бизнесът иска и държи да работи в една правова държава. От тази гледна точка, всички действия на правораздавателните органи, които ще доведат до това българската икономика да работи по-добре, не би трябвало да са проблем нито за бизнеса, нито за обществото", коментира Караниколов относно акциите на прокуратурата и арестите на бизнесмените Пламен и Атанас Бобокови и зам.-министъра на екологията Красимир Живков.

"Създаваме държавно предприятие по смисъла на търговския закон, това не е търговски дружество. То ще има бюджет от държавата по отношение на задачите, които досега държавният резерв имаше по управление на тези обекти, където се съхранява гориво. Те досега не бяха допустими на свободния пазар за участници, тъй като не се водеха данъчни складове. С освобождаването на тези обекти и възможността да влязат повече участници, считаме че ще има по-голяма конкуренция и по-качествено гориво. Държавата и към момента има бюджет от държавния, който само ще бъде прехвърлен", обясни министър Караниколов по повод създаването на "Държавна петролна компания" и добави, че държавните бензиностанции няма да бъдат изграждани със средства от държавния бюджет:

"Държавното предприятие ще създаде търговско дружество. То ще работи на абсолютно конкурентен принцип. Средствата ще бъдат набирани като капитал, като кредит". Министърът уточни, че изграждането на бензиностанциите ще бъде напред във времето.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"